Landsbygd
Åtgärder för boende i deltan brådskar
Befolkningstillväxt och otillräcklig beredskap utgör stora risker för den halv miljard människor världen över som lever vid floddeltan. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Befolkningen i småorter och i glesbygden minskar fortfarande. Genom samverkan mellan kommuner, byar och mindre samhällen har många områden kunnat öka sin attraktivitet och fått en mer positiv utveckling.
Landsbygd
Befolkningstillväxt och otillräcklig beredskap utgör stora risker för den halv miljard människor världen över som lever vid floddeltan. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Landsbygd
Snart är det Black Friday och sedan jul - tiden på året då e-handeln peakar och paketboxarna fylls. I städerna har det kommit lösningar som minskar klimatpåverkan från leveranser, men på landsbygden saknas ofta miljövänliga alternativ.
Landsbygd
Barnfamiljer som väljer att lämna storstaden flyttar ofta till mellanstora städer med god basservice. Flytten har tagit flera år att planera och motiveras främst av familjenätverk samt drömmen om mer tid tillsammans, större hus, grönytor och säkra vägar till skola och förskola. I de flesta fall blir drömmen verklighet, men inte alltid.
Landsbygd
Coronapandemins distansarbete har öppnat nya dörrar för storstadsbor som längtar efter småstadsliv, och för landsbygdskommuner som vill växa. Hans Westlund, professor i urbana och regionala studier, kallar det en tyst revolution.
Landsbygd
Längtan efter ett mer hållbart liv sporrar en växande skara att flytta till landet och bli självförsörjande. Nu ska forskare titta närmare på vilket avtryck som rörelsen ger i samhället. Är det dags för politikerna att se över jordbruksstöden, så att småbrukarna får större del av kakan?
Landsbygd
Jämtländska Duved har blivit ett centrum för landsbygdsutveckling. I forskningsprojektet Duvedmodellen är målet att utveckla en hållbar by som en modell för framtiden.
Landsbygd
Föreställ dig att staden du bor i ska flyttas. Ditt hus ska jämnas med marken, barnens skola rivas och en ny stadskärnan ska byggas upp, fast på en annan plats. Ingen kan ge ett exakt svar på när den nya staden kommer att vara klar, men med lite tur så kan det bli 2035. Vad skulle du göra?
Landsbygd
EU:s stöd till lantbrukare oftast går till redan rika lantbrukare som genererar både störst växthusgasutsläpp och skada för den biologiska mångfalden, enligt en ny studie.
Landsbygd
Erfarenheter från bland annat USA, Frankrike och Storbritannien pekar på ökade motsättningar och politisk polarisering mellan boende i städer och på landsbygden. Men så verkar inte vara fallet i Sverige.
Landsbygd
När fabriken i den lilla orten läggs ned, försvinner jobben och huspriserna faller. Kvar blir "dubbla förlorare" – och växande högerpopulism – enligt en ny bok från forskare vid Malmö universitet.
Landsbygd
Ett annat skogsbruk än dagens skulle bidra till större välfärd och välmående för samhället i stort, jämfört med dagens metoder som främst gynnar skogsindustrin. Det visar en ny studie.
Landsbygd
I en ny IPCC-rapport lyfts skogs- och jordbruket, och vi har enligt forskarna 12 år på oss att göra industrierna mer hållbara. Mer vegetarisk mat och mer tid för skog att växa innan den avverkas är två av lösningarna som lyfts.
Landsbygd
På grund av fritidshus har landsbygden under vissa perioder fler användare än vad den offentliga statistiken visar. Hur ser kommunerna på dessa osynliga medborgare? Det har forskare vid Umeå universitet tagit reda på.
Landsbygd
Spåren av torkan 2018 lever fortfarande kvar hos många jordbruksföretag. Det går inte att förutsäga hur vädret kommer att bli i sommar, men Jordbruksverket uppger att de har god beredskap.
Landsbygd
Forskare på KTH har tagit fram en metod för att övervaka naturkatastrofer.
Landsbygd
Skadorna på skogen ökade kraftigt under 2018. Granbarkborren orsakade totalt sett betydligt större skador än bränderna.
Landsbygd
Är livspusslet enklare på en mindre ort? Det ska forskare söka svar på genom att studera barnfamiljer som har lämnat storstaden.
Landsbygd
Lugn omgivning, naturupplevelser och lägre levnadsomkostnader lockar många storstadsbor att flytta till mindre kommuner på landsbygden. Forskare undersöker nu vad det är som lockar många till ett enklare liv, och hur man i samhällsplaneringen kan underlätta detta val.
Landsbygd
I det nya regleringsbrevet för 2019 försvann medel för viltverksamhet från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), men nu meddelar SVA att övervakningen kommer återupptas.
Landsbygd
Vilka lärdomar kan vi dra av flyktingkrisen 2015? En ny studie visar att frivilliga hjälpinsatser var viktiga för att underlätta integration och motverka främlingsfientliga strömningar. Många kommuner välkomnade flyktingarna och såg tillströmningen som en resurs.
Landsbygd
Sommarens Pride-festivaler avlöser just nu varandra runt om i landet och antalet festivaler är fler än någonsin. Ökningen speglar en intressant utveckling – att alltfler hbtq-personer vill bo kvar på sin hemort – men också att skälen till att arrangera Pridefestivaler kan vara andra än hbtq-frågor.
Landsbygd
Förbättrad och förhoppningsvis full täckning även på landsbygden, det är målet med ett nytt forskningsprojekt som drivs av bland annat Luleå tekniska universitet.
Landsbygd
Många känner till begreppet innovation, vilket kanske för tankarna till nya smarta tekniska lösningar, men vid Luleå tekniska universitet har man gått ett steg längre och forskat kring innovativa platser. Häng med Extrakt på en resa till snöbollsrum och trähotell, där platsens unika förutsättning har lagt grunden för social och ekonomisk utveckling.
Landsbygd
I Sverige har vi en lång tradition av mineralbrytning, och en lika lång historia av konflikter kring gruvornas påverkan på ekonomi, miljö och människa. Vad spär på konflikterna, och vad kan minska dem? Det har forskare vid Umeå universitet tittat närmare på.
Landsbygd
Tillväxt i småföretag passar inte in på generella förklaringsmodeller. Varje företag behöver därför hitta sitt eget sätt att växa, visar en ny avhandling från SLU.
Landsbygd
Oavsett om det handlar om att bevara snöleoparder i Himalaya, skotska kärrhökar eller svenska vargar – bara ekologi räcker inte. Det menar Stephen Redpath, kunglig gästprofessor i miljövetenskap. Han ser konflikthantering som ett underskattat redskap och forskningsområde.
Landsbygd
Ny forskning utmanar idén att innovationer främst sker i storstäder.
Landsbygd
Kenyas lejon är nära att förlora sin position som savannens majestät. När forskaren och biologen Leela Hazzah var med och grundade Lion Guardians hade lejonen i Afrika minskat med 85 procent på 20 år. Nu, tio år senare, är lejonen i deras del av Kenya tre gånger så många – och metoden att låta lejonjägarna stå för lösningarna sprids över Afrika.
Landsbygd
Städernas framväxt beror inte på att folk lämnar landsbygden, visar en ny rapport. Att städerna blir större beror istället på att fler barn föds, befolkningen lever längre och en större inflyttning från utlandet.
Landsbygd
Det räcker med att korsa gränsen mellan Sverige och Norge för att se att saker är annorlunda på den andra sidan. På den norska landsbygden, långt från städerna, finns nybyggda skolor i nästan varje samhälle. Det finns idrottshallar, bredband och butiker. Norges mantra lyder "hela landet i bruk".
Landsbygd
Landskapet och inte administrativa gränser mellan länen ska styra planeringen av grön infrastruktur. Det skriver Naturvårdsverket i sin handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå. De anser också att det behövs en bättre samverkan mellan olika aktörer och att planeringen av grön infrastruktur måste integreras i andra processer. Läs mer här (www.naturvardsverket.se)