Vegansk kost är mer hållbar än animalisk mat, sambandet gäller även när maten är processad. Dessutom uppfyller processade veganska produkter de flesta svenska näringsrekommendationer, visar en ny studie.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egen hälsa och din plånbok är att gå över till en i huvudsak växtbaserad kost. Om du tycker det är lättare att byta till processade livsmedel som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeriprodukter, är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Trots att det finns processade växtbaserade produkter som liknar animaliska livsmedel så har flest vetenskapliga jämförelser mellan vegansk kost och andra matvanor utgått från växtbaserad kost av oprocessade livsmedel.

– Oprocessade livsmedel är generellt sett lite bättre när det gäller hållbarhet, men den största minskningen av matens ekologiska fotavtryck får du genom att minska konsumtionen av animaliska livsmedel, säger Anne Charlotte Bunge.

Forskarna såg också att processade veganska livsmedel uppfyller de svenska näringsrekommendationerna

– I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa livsmedel med mikronäringsämnen som vitamin D och kalcium. På grund av det har processade svenska växtbaserade alternativ ofta ett näringsinnehåll i nivå med det animaliska livsmedel de avser att ersätta. Till exempel har havredryck en liknande kalciumnivå som vanlig mjölk, förklarar Anne Charlotte Bunge i ett pressmeddelande.