Extrakt har tidigare rapporterat om den studie som skulle ge svar på vilken betallösning som är bäst ur klimatsynpunkt och nu har forskarna svaret: swish eller e-faktura.

I samband med att Riksbanken utredde e-kronan fick forskare i uppdrag att kartlägga hur olika betalningssätt påverkar klimatet. Bäst i testet är så kallade gireringar, som swish och e-fakturor. Störst klimatavtryck ger kontanter, då sedlar till runt 90 procent består av bomull. Den största miljöposten för kontanterna handlar dock om transporterna.

– Men vi har också räknat på effekten om man använde biobränsle i stället för diesel, och elfordon där det funkar och ser att det skulle minska utsläppen betydligt, säger Niklas Arvidsson, professor på Institutionen för industriell ekonomi och management vid KTH.

Studien jämförde betalningar via appar, kort, gireringar samt kontanter och i övrigt var de jämförda betalningsmetoderna relativt lika. Totalt är betalning dock ingen större miljöbov.

– Det som överraskade oss mest i studien var att de hade så liten klimatpåverkan; totalt stod de för runt 0,01 procent av alla utsläpp i Sverige, säger Niklas Arvidsson i ett pressmeddelande.