När temperaturen stiger pollinerar humlorna mindre intensivt. Nu undersöker forskare vad det innebär för matproduktionen i en framtid med varmare klimat.

Humlor kan använda sina flygmuskler för att skaka fram växternas pollen, vilket gör dem till särskilt viktiga pollinerare för växter med stängda blommor, som gurka och tomat.  

– Vid högre temperaturer skakar humlorna inte växterna lika intensivt som vid lägre temperaturer, vilket verkar resultera i mindre och färre frukter hos de testade växterna, säger Emily Baird, forskare i zoologi vid Stockholms universitet i en nyhetsartikel från lärosätet. 

Tillsammans med växtfysiologer i Uppsala arbetar hennes forskargrupp för att ta reda på mer om hur humlors förändrade beteende påverkar växter. De studerar humlorna i rum med olika värme, och det verkar som att humlor som samlar nektar i högre temperaturer blir sämre på att välja de blommor som har mest näring. Fast det kan också vara så att humlorna medvetet söker sig till andra blommor, kanske de som innehåller mer vatten?

– Om det är så att de är törstiga och hittar vatten är det också ett spännande resultat. Det är någonting som aldrig setts hos humlor förut, säger Emily Baird.