Nu satsar JTI och SLU på att ta fram sorter av edamamebönor som passar svenskt klimat.

– Närproducerad edamame skulle betyda att vi slipper globala transporter, och kan minimera risken för felanvändning av kemiska bekämpningsmedel och för inblandning av GMO-soja. Spårbarhet ända ner till odlaren skulle troligtvis också öka konsumenternas förtroende för soja, säger JTI-forskaren Fredrik Fogelberg.

Bönor är ett bra proteintillskott i en kost med mindre kött, då det släpper ut mindre klimatgaser samtidigt som det innehåller många viktiga ämnen.

– En ökad användning av baljväxter som soja är önskvärd ur folkhälsosynpunkt, säger Fredrik Fogelberg. Eftersom baljväxter dessutom kan fixera kväve i marken, är soja en gröda med stor framtidspotential i ett samhälle baserat på lokala resurser med minimerad negativ miljöpåverkan, menar forskarna Fredrik Fogelberg och Anna Mårtensson vid SLU.

Läs mer här (www.bwz.se)


Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.