Mat & jordbruk
Södertäljes skolbarn får bönor i smyg

Ät baljväxter varje dag, tycker Livsmedelsverket, och Södertälje kommun visar vägen. Här satsar man stort på bönor och linser i de offentliga måltiderna.
– Det är inga problem för en kommun att halvera köttinköpen, säger kostchefen Sara Seing.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Vad är det ni gör?
– Sedan 2015 driver vi utvecklingsarbetet ”Matlust” där syftet är att öka produktionen och konsumtionen av lokala råvaror. Vi har många olika aktiviteter inom det arbetet. Bland annat jobbar vi med den offentliga måltiden och försöker öka konsumtionen av hållbar mat, och där är baljväxterna en viktig del. Vi har minskat inköpen av kött med 40 procent sedan år 2010.

Vad tycker skolbarnen om bönorna?
– Vi vet att om man inte är van vid att äta baljväxter kan man ha lite svårt för konsistensen, men det finns lösningar. I köttfärssåsen går det att blanda i linser och låta dem smälta ner. Man känner inte ens att de är där. I tacofärsen går att använda baljväxtfärs. Det märks knappt någon skillnad mot köttfärs. Även de som inte är vegetarianer äter jättebra.
Har du tips till andra kommuner som vill servera mer baljväxter i skolmatsalarna?
– Man ska nog inte börja med att gå ut och kommunicera det stort för det är inte alla som tycker det är positivt. Det vi gjorde var att vi direkt från start gick ihop med kockarna. De har stor frihet att prova sig fram och se vad som funkar för just deras matgäster. Från ledningen har vi satt inköpsmål för baljväxter, och om vi ser avvikelser följer vi upp det noga. Det kan visa sig att ett livsmedel är svårt att få tag i. Då hjälper inte ett högt uppsatt mål. När det gäller baljväxter kan det vara svårt att hitta svenska råvaror så i vissa fall importerar vi, men vi arbetar också på olika sätt med att uppmuntra till ökad odling av baljväxter i Sverige.