Nu pågår stora bränder i Sverige, och det totala området som brinner är större än branden i Västmanland 2014. Det säger MSB till SVT. Då ansågs branden i Västmanland vara den värsta branden i Sverige sedan 50-talet.

- Många bränder orsakas av grillning, framförallt engångsgrillar, och en av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar. Engångsgrillar kan också bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i det torra gräset kan det lätt ta eld, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande. I stora delar av landet råder nu eldningsförbud, vilket innebär att all eldning utomhus är förbjuden med undantag för grillning på egen tomt, och då på obrännbara underlag som sten och grus. - Det är också många stadsbor som inte förstår att då det råder eldningsförbud så får man inte ens grilla. Vanligtvis kan man tillåta grillning på särskilt anordnade grillplatser, trots eldningsförbud, men i denna extrema vädersituation så tillåter inte berörda kommuner eller Länsstyrelsen ens det, säger Hans Andersson.
Se hur risken är där du bor - En brand i skog och mark kan också starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar, trasiga flaskor d.v.s. risken för brännglaseffekt, och gnistbildning från arbetsredskap och maskiner, så under dessa omständigheter som är nu, måste man vara extra försiktig, lägger Hans Andersson till.

Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    2018 är med marginal det värsta skogsbrandåret i modern tid och det var överraskande. Branden i Västmanland var en enstaka händelse och många faktorer samverkade. Sverige var också ovant att hantera en så stor brandhändelse.

    2018 är det ett stort antal bränder med stor geografisk spridning. Den samverkande orsaken är det extrema vädret. Man bör vara försiktig att uttala sig om orsaker, konsekvenser, och hur bra det gick. Jag tror det som helhet gick något så när och att tendensen att skuldbelägga är för stark. Sannolikheten för detta väder var för låg för att bygga upp en beredskap, som i efterhand skulle tett sig tillräckligt stor. Vad jag vet blev det bara ett dödsoffer, och där hade branden bara en indirekt roll. Skogsbränder förblir ett större problem söderut som nyligen illustrerats i Grekland. Och liknande år som 2018 lär inte plötsligt bli vanliga de närmaste decennierna. Det varierar vad som tände, men det var mycket mer än utegrillar, och nationellt förbud mot grillning överallt utomhus ser jag delvis en psykologisk åtgärd. När vädret normaliseras i större delen av landet hoppas jag att vi kan återgå till ett system där kommuner beslutar.
    Men erfarenheterna bör summeras och resultera i åtgärdspaket, som kommer att kosta skattebetalarna påtagliga summor och vara märkbara för skogsbruket.
    Det vore bäst om detta fick lite utrymme i valdebatten, och jag har svårt att riktigt tro att en tidigare röst på ett visst parti skulle givit mindre konsekvenser av branden eller på konsekvenserna av framtida skogsbränder.