Marina forskare vid Göteborgs universitet har med hjälp av sälar upptäckt tidigare okända havsströmmar i Södra ishavet.

I två nya studier från Göteborgs universitet, har nya tekniker använts för att samla in svårtillgängliga data i havet, både under och nära havsisen runt Antarktis. Strömmarna hittades tack vare havsrobotar och vetenskapliga sensorer, som kopplades till sälar.

Studierna presenterar första gången strömmar som är osynliga för satellit- och fartygsbaserad data.

– Våra nya havsrobotar, så kallade gliders, som vi kontrollerar via satellit under flera månader i taget, har gjort det möjligt för oss att mäta havet med en aldrig tidigare skådad hög upplösning. Mätningarna har avslöjat starka fysiska kopplingar mellan atmosfären och havet, säger Sebastiaan Swart, universitetslektor vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Tillsammans bidrar dessa två forskningsartiklar till att förbättra förståelsen för småskaliga havs- och klimatprocesser som har effekter globalt.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.