Inför ansökningsprocessen om att få arrangera OS utlovade Rio en mängd miljöåtaganden som skulle genomföras om de olympiska spelen tillföll Brasilien, men utfallet av dessa löften är tyvärr inte mycket att hurra för.

­– De miljömässiga fördelarna var de mest publicerade och prioriterade av legacy-projekten (enkelt översatt samhällsnyttiga projekt), men i slutändan kom de i sista hand, säger David Zee, professor i oceanologi vid universitetet i Rio till Vice news.

Ett omtalat exempel på brutna löften är att stora mängder orenat avloppsvatten fortfarande flyter i Guanabara Bay där seglingstävlingarna går av stapeln. Enligt tester som pågick i 16 månader hade sjön höga halter av adenovirus som bland annat kan ge infektioner i lungor, mage och tarmar.

Halterna var så höga att idrottskvinnorna och –männen löper stor risk att bli infekterade om de bara råkar svälja tre teskedar av det förorenade vattnet. Enligt Dailymail står sjukvårdspersonal redo för att hantera eventuella skärsår, då simmare ”bokstavligt talat simmar i mänsklig skit”.

Det holländska miljöministeriet och en grupp miljöorganisationer har föreslagit ett antal olika lösningar för att rena vattnet, men projekten övergavs 2015 på grund av pengabrist. Även om reningsåtgärder hade genomförts så är problemet med obehandlat avloppsvatten, skräp och petrokemiska produkter svårlöst.

– Lösningen är ganska enkel, sluta dumpa avloppsvatten, säger marinbiologen Fabiano Thompson till Wired.com.

Förutom att rena Guanabara Bay utlovades att 24 miljoner plantor skulle sättas för att klimatkompensera spelen, men enligt Vice news har bara 5,5 miljoner plantor kommit i jorden.

Rio är inte den första olympiska arrangör som anklagas för att underleverera på miljösidan, men magnituden är större än tidigare.

­– Nu för tiden är de olympiska ansökningarna fulla av så kallade ”legacy-projekt” som glimmar grönt. Men Rio 2016 är på god väg att bli det största olympiska greenwashing-arrangemangen någonsin, säger Jules Boykoff, författare av boken ”Power Games: A Political History of the Olympics”.