Rasism uttrycks på olika sätt beroende på vilken samhällsklass man tillhör, visar en avhandling från Uppsala universitet.

– I stället för att prata om vilken samhällsklass som är mer eller mindre rasistisk borde vi tala om på vilket sätt som klasspositionen påverkar hur vi uttrycker rasism. Klassvillkoren påverkar vilken typ av rasistiska och diskriminerande handlingar vi utför och vilka orsaker som ligger bakom, säger Mikael Svensson som har disputerat i sociologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

I sin avhandling visar han hur rasismen ser ut i olika samhällsklasser. Arbetarklassens rasism domineras av olika typer av exkluderande och undvikande handlingar, till exempel att försöka få chefen att inte anställa fler personer med det man uppfattar som utländsk bakgrund.

Samma typ av handlingar och beslut finns också bland de med mer privilegierade klasspositioner, men här är framförallt exploaterande och korrigerande handlingar utmärkande för rasismen. Det kan exempelvis vara att särskilt försöka anställa personal med utländsk bakgrund till de sämsta positionerna för att kunna betala mindre.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Tomas Almberg skriver:

    Rasdiskriminerin sker redan vid 4 års ålder.

  • Tomas almberg skriver:

    Ras diskriminering har konstaterats redan hos 4- åringar, som väljer den som lekkamrat som mest strut som dem, enligt experiment. T.o.m. väljs den med liknande utseende även om personen är orättvis medan den rasolika personen är rättvis. Detta tycks vara ett evolutionärt fenomen som i te går att resoneras bort. Men inställningen kan justeras vid högre åldrar om samarbete och samlevnad tränar oss, skulle jag tro. Bör undersökas.
    Tomas