Vilka är personerna som strejkar för klimatet? Det har forskare i tio europeiska länder undersökt. Resultatet visar att de flesta demonstranter var engagerade i klimatfrågan redan innan demonstrationerna.

Den 15 mars i år organiserades Global Strike for Future – en samordnad ungdomsprotest för klimatet, med närmare 2000 manifestationer i nästan 100 länder världen över. För att undersöka vilka som deltog i protesterna genomförde forskare i tio europeiska länder en samordnad enkät.

Preliminära resultat från enkätundersökningen i Stockholm visar att elever i grundskola och gymnasium utgör den största gruppen av klimatstrejkarna.

– Men samtidigt är det många vuxna som deltar i protesterna. Det är i huvudsak kvinnor som protesterar, berättar Magnus Wennerhag, professor i sociologi vid Södertörns högskola, en av forskarna bakom rapporten.

Mer än var tredje skolelev som deltog i Global Strike for Future i Stockholm hade aldrig demonstrerat tidigare. Samtidigt agerade många av eleverna för en bättre miljö på andra sätt.
– En stor andel av aktivisterna gör redan i dag många klimatvänliga val. Det är viktigt mot bakgrund av kommentarer som säger att skolbarn borde vara i skolan och lära sig hur man räddar klimatet i stället, säger Katrin Uba, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Lars Cornell skriver:

    Jag anser att frågan enkelt kan besvaras med skillnaden som ligger i VEM vi skall tro på?

    Om vi läser IPCC AR5 best estimate med känslighet = 1,6 och koldioxidhöjning från nu 0,04 procent till 0,06 procent år 2100 så blir det en temperaturuppgång på ca 1 grad. Det innebär en klimatförbättring och är inget att oroas av.

    Rockström säger 8 grader vilket är helt annorlunda än vad IPCC AR5 säger. Båda kan inte ha rätt.

    De två grupperna uppstår genom att en grupp tror på den ena (kvinnor mest på Rockström) och den andra gruppen mest på den andra (äldre välutbildade män tror mest på IPCC).