Det är bara en tidsfråga innan skogsbränder drabbar Sverige oftare än hittills, enligt brandforskaren Enrico Ronchi, som tycker att boende i riskområden ska börja öva evakuering.

Många svenskar bor nära skogsområden och allt fler vill ha naturen inpå knuten, men närheten till vegetationen medför risk att drabbas av skogsbrand. Beredskapen hos berörda kommuner och invånare att hantera en skogsbrand, såväl mentalt som praktiskt, är dock bristfällig. I vissa områden finns bara en väg för att ta sig ut ur samhället, vilket också ökar sårbarheten, enligt Enrico Ronchi, forskare i brandteknik vid Lunds universitet.

– Vi måste oroa oss nu, inte när det väl händer, då är det för sent. Och det kommer hända, tyvärr, säger han.

Han drar en parallell till Kanada, Australien, Kalifornien och delar av Sydeuropa.

– De är mentalt förberedda och kan snabbt packa sin väska med rätt grejer, de ser alltid till att ha bilen tankad och har full koll på vilken väg som är bäst att ta. Har man ingen bil finns bussar eller andra offentliga transporter. Tyvärr är det så att de som dör i skogsbränder är de som inte är förberedda, säger Enrico Ronchi i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Skogsbränder har redan ökat! Jag vet inte om det någonsin hänt att någon boende dött pga bristande evakuering men ovanligt är det. Jag tycker inte risken motiverar direkta utrymningsövningar. Kapaciteten att kontrollera och släcka skogsbränder har ökat kraftigt, vilket i betydande grad kompenserar för den ökande brandrisken det närmaste decenniet. Något ökad uppmärksamhet på hur riskerna för boende kan minskas såväl av dem själva som av kommun och brandförsvar är motiverad av den ökande brandrisken, men inte kraftigt ökade satsningar jämfört med nuläget.