En citrusdoftande pelargon, barr eller torrt gräs. Många växtdofter har en positiv effekt på vår mentala hälsa. I en ny studie har forskare kartlagt hur vi påverkas av dofterna.

Redan i slutet av 1800-talet rekommenderade läkaren Ernst Westerlund en doftpelargon i patienternas rum, för att rena luften. I dag är Doktor Westerlunds hälsoblomma en av de vanligaste pelargonerna, och den välkända doften fungerar för många som en madeleinkaka; den associeras med minnen från förr. I studien om hur naturliga dofter påverkar vår hälsa har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet bland annat sett att just pelargonens citrusaktiga doft skapar en känsla av trygghet och lugn.

– Det visade sig i studien att doften av växter, särskilt olika sorter av citrusdoftande pelargon, kan stödja mental återhämtning och bidra till en upplevelse av inre ro, säger Anna María Pálsdóttir, docent och universitetslektor vid SLU, i ett pressmeddelande.

I studien har forskarna under fem år följt deltagare som rehabiliterats för stressrelaterad mental ohälsa i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård. Naturdofterna visade sig fungera som en katalysator för minnen och känslor och framkallade även fysiska reaktioner. Ett mål med studien är att kunskapen ska komma till nytta i utvecklandet av naturbaserad terapi.

– Växter med dofter är ett intressant segment inom trädgårdssektorn och vi hoppas att våra resultat kan bidra till ett ökat intresse för hur växters dofter kan påverka människor, även i hemmiljön, säger Sara Spendrup, forskare universitetslektor vid SLU.

I en kommande studie ska forskarna titta närmare på just Doktor Westerlunds hälsoblomma, för en djupare förståelse för hur doften uppfattas av människor.