I juli 2020 publicerade tidskriften Nature en studie som visade en drastisk ökning av avverkade skogsarealer och volymer i Finland och Sverige. Många forskare ifrågasatte resultaten, och en ny studie visar nu varför Nature-artikelns resultat blev felaktiga.

– Vår nya artikel, liksom arbete från flera forskargrupper i Europa, har gjort det möjligt att komma närmare en korrekt uppskattning av avverkningsnivåerna, säger Hans Petersson, SLU i ett pressmeddelande.

I den nya artikeln jämförs de satellitbaserade kartorna som användes i Nature-studien med fler än 120 000 fältbesökta referensytor. Resultaten bekräftar att avverkningarna inte har ökat dramatiskt efter 2015 – däremot har förmågan att upptäcka avverkningar förbättrats – vilket orsakade misstaget.

– Den kraftiga ökningen i avverkad skog var bara en artefakt orsakad av att metoden för att identifiera avverkade ytor har förbättrats sedan 2015, säger Johannes Breidenbach, forskare vid norska NIBIO och studiens huvudförfattare.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Kjell Prytz skriver:

    Detta har nu varit känt i över ett år. Faktum kvarstår att avverkade arealer ligger enligt satellitmätningar ca 50% över det redovisat av svenska mätningar. Det är detta faktum som bör förklaras. För närvarande är hypotesen att satellitmätningarna inkluderar gallringsytor.