I dag är det Black Friday och julhandeln är i antågande, forskare vid Karlstads universitet har sammanställt några tips på hur du kan tänka för att spara pengar, miljö och samvete genom att stå emot handelns lockelser.

– Den sämsta konsumtion vi sysslar med är när vi handlar saker som används lite eller inte alls. Det belastar både vår miljö och plånbok utan att vi upplever vare sig någon större nytta eller lycka. Mat som slängs ger negativa effekter på miljö och plånbok helt i onödan, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Han betonar att svinn uppstår på grund av gamla vanor och en önskan om att det ska vara generöst.

– Det ska finnas mycket att välja på och det får inte ta slut. Ett tips är att notera vilken mat som brukar slängas i hemmet och fundera på varför. När man blir medveten om vad som slängs och varför är det lättare att fundera ut strategier för att minska matsvinnet.

Det är viktigt att dessa strategier är anpassade utifrån individen.

– Prata gärna med dina gäster inför julmiddagen. Vad vill de absolut ha på julbordet och vill man bara ha en liten bit eller en rejäl portion? Stäm av förväntningar och önskemål och anpassa maten så att gästerna blir nöjda utan att det ställs fram mat som ingen egentligen längtar efter.

Charlotte Bäccman, lektor i psykologi tipsar om att göra en lista över vad du behöver och måste handla.

– Det gör det enklare att hålla fokus och hjälper vår förmåga att hålla oss inom ramen för vårt planerade beteende och hålla rätt kurs i det köplandskap vi befinner oss i. Listan kan också ses som en motivator. Det blir roligt att hitta saker och kunna bocka av dem. Naturligtvis kommer man ibland på saker som inte finns på listan. Ett tips är att vänta några dagar innan man handlar och se om det fortfarande känns lika aktuellt då. Komplettera gärna listan med en budget, det minskar risken för impulsköp, säger hon i ett pressmeddelande.