Järn från växtriket istället för från kött? Forskare vill nu ta fram ett vegetariskt järntillskott som är skonsamt för magen och som inte rostar i kroppen. På så sätt hoppas de att fler människor ska slippa problemet med järnbrist.

Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds tekniska högskola, ni har precis fått projektstöd för att utveckla ett vegetariskt järntillskott baserat på hemoglobiner från växter.

Leif Bülow, professor, LTH.
Leif Bülow, professor, LTH.

Järntillskott från växter, hur fungerar det?
– Alla växter producerar olika sorters hemoglobiner, proteiner som järn kan binda till. Det vi vill göra är att hitta ett hemoglobin från växtriket för att sedan utveckla ett alternativ till kött och vanligt kosttillskott. Det finns många människor som idag lider av järnbrist. Med vår forskning vill vi lösa ett allmänt förekommande problem i samhället.

Finns det några fördelar med ett vegetariskt järntillskott?
– Ja, det är det som jag skulle vilja säga är den extra knorren med vårt projekt. Fördelen med hemoglobin från växter är att järnet ligger mer skyddat, det gör att det kan tas upp i kroppen i en mer skyddad form. Järn som finns i kött rostar gärna, oxiderar, vilket innebär att det lossnar en eller två elektroner. De elektronerna kan sedan ta sig vidare till omgivande vävnad och orsaka inflammation.

Vad menas med inflammation, vilka risker finns det med det?
– I det här fallet är det en vävnad som blir stressad och det kan uppstå en rodnad, det kan exempelvis vara en första ingång till cancer. Äter man mycket kött kan det alltså vara en risk. Men det här är något som händer i kroppen hela tiden, och vi måste ju ha i oss järn. Men då kan man fråga sig i vilken form som är lämpligast?

Vilka växter riktar ni in er på, och varför just dem?
– Vi tittar på grödor som redan odlas i Sverige och då främst sockerbeta, böna och havre.

Kan vi inte bara äta lite mer bönor?
– Nja, det är för låga nivåer av järn i växterna för att det ska ge effekt. Det vi vill göra är att få ut hemoglobin från växten och sedan tillsätta det som tillskott i mat. Men i framtiden skulle man med hjälp av genteknik kunna skapa en växt som uttrycker högre halter av hemoglobin direkt, det skulle exempelvis kunna ge en mer järnrik havre.

Och det går inte lika bra med vanliga järntabletter?
– Kroppen tar upp dessa järnsalter som finns i tillskotten ganska dåligt. Kroppen kan bara tillgodogöra sig cirka tio procent. Sedan kan man må rätt dåligt eftersom tarmen ofta inte klarar av tillskotten så bra.

Andra fördelar?
– Många människor vill ju faktiskt ha kött, man gillar färg och konsistens. Men det är faktiskt järnet som ligger bakom en del av det. Vi skulle kunna göra vegetariska hamburgare av vegetariskt hemoglobin, de skulle då få ungefär samma färg och konsistens som vanliga hamburgare!


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Mariann Nyqvist skriver:

    Jag har själv ätit järntabletter under mina graviditeter. Låter bra om man kan ta fram nya tabletter utan att man blir förstoppad. Jag befarar dock att forskarna kommer att använda sig av genmodifierade sockerbetor för att medvetet störa reproduktionen och att avsikten är att unga kvinnor på sikt kommer att bli sterila genom att äta dessa ”nyttiga” järntabletter. Förmodar att det här projektet är finansierat av Bill Gates/Rockefeller och ingår i ”planned parenthood”. Bioengineering av kvinnor som ska göras sterila för att underlätta transformeringen av traditionell fortplantning till samhälleligt kontrollerad á la ”Brave New World”?