Transport
Sockerbetor istället för järntabletter

Järn från växtriket istället för från kött? Forskare vill nu ta fram ett vegetariskt järntillskott som är skonsamt för magen och som inte rostar i kroppen. På så sätt hoppas de att fler människor ska slippa problemet med järnbrist.
Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds tekniska högskola, ni har precis fått projektstöd för att utveckla ett vegetariskt järntillskott baserat på hemoglobiner från växter.
Leif Bülow, professor, LTH.
Järn
Personer som äter kött får oftast i sig en tillräcklig nivå av järn på grund av det höga innehållet av myoglobin i kött. Myoglobin är ett protein och den viktigaste syrebindande molekylen i muskelvävnad. I mitten av molekylen finns en så kallad hemgrupp som binder in järn. Järn är viktigt för oss eftersom det utgör en central roll vid transporten av syre och koldioxid i kroppen. I vårt blod binder järn till proteinet hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Personer som inte äter kött kan behöva ett extra tillskott av järn. Det forskarna vid Lunds tekniska högskola vill göra är att studera hemoglobiner från olika växter för se vilka av dessa som kan vara mesta användbara som tillskott i vegetariska livsmedel. Alla växter producerar nämligen olika sorters hemoglobiner som påminner om det naturliga hemoglobinet i vårt blod. Projektet pågår under tre år och enligt Leif Bülow hoppas man att man inom denna period ha påbörjat djurförsök.
Nyhetsbrev
Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss.