237 artiklar

Biologisk mångfald

163 artiklar

Hållbara städer

101 artiklar

Industri & Energi

189 artiklar

Kemikalier

557 artiklar

Klimat

82 artiklar

Landsbygd

360 artiklar

Livsstil & konsumtion

249 artiklar

Mat & jordbruk

38 artiklar

Övrigt

71 artiklar

Skog

43 artiklar

Social hållbarhet

77 artiklar

Transport

182 artiklar

Vatten

Hållbara städer

Skyddad stjärnhimmel – både vackert och viktigt

Publicerad 2 november 2019 • Uppdaterad: 4 november 2019

När städerna blir ljusare försvinner stjärnhimlen bit för bit. I dag återstår ett fåtal platser i världen med riktigt mörka natthimlar. Det lilla ökensamhället Borrego Springs i USA har över 300 stjärnklara nätter per år. Härifrån ser man Vintergatan i stort sett varje kväll. Reportaget finns även i en längre version.

Regnskugga

Borrego Springs ligger omgivet av 3000 meter höga berg som skapar så kallad regnskugga. Regnet tvingas falla på andra sidan bergväggen vilket gör klimatet soligt och hett året om. De höga bergen som omringar orten blockerar även alla ljusföroreningarna från omkringliggande städer.

Röda lampor

Både människor och djur påverkas negativt av artificiella ljuskällor nattetid. Fåglar kan förvirras i sin orientering och reproduktionen hos eldflugor försvåras när de måste konkurrera med elektrisk belysning. Astronomer och amatörastronomer använder sig i stället av röda lampor som ledljus.

Skyddad stjärnhimmel

Betsy Knaak är ordförande i Anza-Borregoöknens naturhistoriska förening. Tillsammans med astronomer, djurvänner och stjärnälskare har hon sett till att Borrego Springs i dag är en av 56 platser runt om i världen som har fått sin stjärnhimmel skyddad av organisationen International Dark Sky Association.

Riktar ljuset

Jim och Grace Rickard och de andra som jobbar för att hålla stjärnhimlen levande har ingen tvingande makt. De kan inte kräva att boende och företag anpassar sin belysning efter natthimlen. De flesta vill dock hjälpa till. ”Det är inte ens svårt. Man kan belysa precis lika mycket som man alltid gjort, man behöver bara rikta ljuset åt rätt håll” säger Grace Rickard.

LED-belysning

Runt om i världen ersätts gamla lampor med LED-belysning. De nya lamporna ger ifrån sig ett skarpare och vitare ljus som liknar ljuset som kommer från solen. En del djurarter blir förvirrade och tror att det är dag, fastän det i själva verket är kväll. I Borrego Springs måste alla utomhuslampor vara riktade nedåt. Ingen får lysa rakt upp.

Turism

Ökenbyn Borrego Springs är känt för två saker – sina utmärkta förutsättningar för stjärnskådning och för sin jättelika skulpturpark. Många är de turister som passat på att fota en metallskulptur med Vintergatan i bakgrunden.

Relaterade artiklar

Social hållbarhet

Klass påverkar rasistiska uttryck

Bilden av arbetarklassen som mer rasistisk än medelklassen problematiseras i en avhandling i sociologi vid Uppsala universitet.

Livsstil & konsumtion

Vi tror oss vara mer miljövänliga än andra

Vi tenderar att överskatta vårt eget miljöengagemang, visar forskning från Göteborgs universitet. I en studie med deltagare från Sverige, USA, England och Indien var de flesta övertygade om att de överlag agerar mer miljövänligt.

Klimat

Hur stora koldioxidutsläpp ger batteritillverkning?

IVL har på uppdrag av Energimyndigheten studerat klimatutsläppen från tillverkningen av elbilsbatterier. Resultatet visar att utsläppen har minskat sedan 2017.

Landsbygd

Avflyttningsorter förlorar dubbelt

När fabriken i den lilla orten läggs ned, försvinner jobben och huspriserna faller. Kvar blir "dubbla förlorare" – och växande högerpopulism – enligt en ny bok från forskare vid Malmö universitet.