320 artiklar

Biologisk mångfald

222 artiklar

Hållbara städer

144 artiklar

Industri & Energi

227 artiklar

Kemikalier

680 artiklar

Klimat

110 artiklar

Landsbygd

463 artiklar

Livsstil & konsumtion

292 artiklar

Mat & jordbruk

96 artiklar

Skog

115 artiklar

Social hållbarhet

91 artiklar

Transport

211 artiklar

Vatten

Hållbara städer

Skyddad stjärnhimmel – både vackert och viktigt

När städerna blir ljusare försvinner stjärnhimlen bit för bit. I dag återstår ett fåtal platser i världen med riktigt mörka natthimlar. Det lilla ökensamhället Borrego Springs i USA har över 300 stjärnklara nätter per år. Härifrån ser man Vintergatan i stort sett varje kväll. Reportaget finns även i en längre version.

Regnskugga

Borrego Springs ligger omgivet av 3000 meter höga berg som skapar så kallad regnskugga. Regnet tvingas falla på andra sidan bergväggen vilket gör klimatet soligt och hett året om. De höga bergen som omringar orten blockerar även alla ljusföroreningarna från omkringliggande städer.

Röda lampor

Både människor och djur påverkas negativt av artificiella ljuskällor nattetid. Fåglar kan förvirras i sin orientering och reproduktionen hos eldflugor försvåras när de måste konkurrera med elektrisk belysning. Astronomer och amatörastronomer använder sig i stället av röda lampor som ledljus.

Skyddad stjärnhimmel

Betsy Knaak är ordförande i Anza-Borregoöknens naturhistoriska förening. Tillsammans med astronomer, djurvänner och stjärnälskare har hon sett till att Borrego Springs i dag är en av 56 platser runt om i världen som har fått sin stjärnhimmel skyddad av organisationen International Dark Sky Association.

Riktar ljuset

Jim och Grace Rickard och de andra som jobbar för att hålla stjärnhimlen levande har ingen tvingande makt. De kan inte kräva att boende och företag anpassar sin belysning efter natthimlen. De flesta vill dock hjälpa till. ”Det är inte ens svårt. Man kan belysa precis lika mycket som man alltid gjort, man behöver bara rikta ljuset åt rätt håll” säger Grace Rickard.

LED-belysning

Runt om i världen ersätts gamla lampor med LED-belysning. De nya lamporna ger ifrån sig ett skarpare och vitare ljus som liknar ljuset som kommer från solen. En del djurarter blir förvirrade och tror att det är dag, fastän det i själva verket är kväll. I Borrego Springs måste alla utomhuslampor vara riktade nedåt. Ingen får lysa rakt upp.

Turism

Ökenbyn Borrego Springs är känt för två saker – sina utmärkta förutsättningar för stjärnskådning och för sin jättelika skulpturpark. Många är de turister som passat på att fota en metallskulptur med Vintergatan i bakgrunden.


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Klimat

Rekordsen is: Norra ishavet fortfarande öppet

Hållbara städer

Svårt för kommuner att uppnå hållbarhetsmål
Blommor stadsmiljö

Hållbara städer

Barnens perspektiv förloras när byggtakten ökar
Barn leker med vatten
Klartecken för vanadin-brytning i Skåne

Transport

Svårare för äldre att resa hållbart under pandemin

Relaterade artiklar

Transport

Svårare för äldre att resa hållbart under pandemin

Klimat

Preem stoppar utbyggnaden: ”Alla blev tagna på sängen”

Livsstil & konsumtion

Kläder en allt större källa till utsläpp av mikroplast

Blommor stadsmiljö

Hållbara städer

Svårt för kommuner att uppnå hållbarhetsmål