Banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor står för nästan hälften av butikens svinn av frukt och grönt. Det visar en studie från Karlstads universitet.

Idag kostar matsvinnet samhället mycket i både miljö och ekonomi. ”Med en ökande befolkning måste alla aktörer i samhället – företag, myndigheter och privatpersoner – bli bättre på att hantera livsmedel för att minska mängderna som slängs”, skriver Karlstad universitet i ett pressmeddelande. – För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i pressmeddelandet. I studien har forskare analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora butiker utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan och kommit fram till att sju frukt- och gröntkategorier orsakar den största delen av svinnet i alla tre kategorier. En kostnads-nyttoanalys visade att en tio-procentig minskning av frukt och grönt skulle kunna finansiera dubbla tiden för personal att arbeta med svinnreducerande åtgärder. Läs artikeln här

Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.