Pandemi, krig i Ukraina, klimat- och miljöfrågor – det har skett mycket i vår omvärld som har påverkat våra resvanor. Hållbart resande är dock en trend som kan bestå, enligt Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet.

– Under pandemin tog ju det internationella resandet tvärstopp. I stället blev vi turister i vårt eget land. Och många gånger var det naturen som lockade. Det nyupptäckta naturintresset verkar delvis hänga kvar efter pandemin. Kriget i Ukraina och klimatdebatten bidrar också till att fler funderar över sitt resande. Säkra resmål som har bra miljöprofil är sannolikt framtidens vinnare, säger Peter Fredman.

Förändringar i våra resemönster kan både bli bestående och mer kortsiktiga.

– Vissa beteenden hänger kvar, särskilt de som har stor acceptans eller är till det bättre, till exempel intresse för hållbart resande. Annat återgår som det var tidigare.

Han betonar också att efterfrågan på tågresor har ökat.

– Helt klart har tåget ett uppsving nu medan flyget brottas med stora utmaningar. Här kommer vi antagligen få se förändringar framöver där miljötänk och priser kommer påverka mycket hur vi reser, säger Peter Fredman i ett pressmeddelande.