Dagens energisystem klarar inte framtidens extremväder, enligt en ny artikel i Nature Energy där en internationell forskargrupp har räknat på framtida klimatscenarier i svenska städer. Men vi slipper bli strömlösa om vi planerar redan nu.

Genom att laborera med olika scenarier och parametrar, landar forskarna i slutsatsen att det är mycket sannolikt att vi blir strömlösa när vädret blir allt tuffare i framtiden. Nuvarande energisystem är designat för dagens klimat, inte framtidens, är deras budskap.

– Vi måste säkra upp för framtida extremväder. Det görs inte i dag. Men våra beräkningar och vår metod kan vara en första hjälp för att ta reda på vilka sårbarhetspucklarna är, säger Vahid Nik, forskare vid LTH, som står bakom artikeln.

Enligt honom finns flera lösningar, det gäller bara att planera för dem redan nu. Det handlar om att öka flexibiliteten genom energilagring, möjlighet att växla mellan olika förnybara energikällor och att förstå ändrade användarbeteenden och behov.

– Det finns många andra forskargrupper som jobbar på lovande lösningar. Samtidigt behöver vi bättre förstå vad de framtida klimatförändringarna kan få för konsekvenser. För första gången kan vi måla upp den bilden, säger han i ett pressmeddelande.