I en ny studie identifieras fem områden där rika och medelinkomsttagare har oproportionerligt stor påverkan på de globala utsläppen – och därmed större möjligheter att driva på klimatomställningen, menar klimatforskare.

– Vi uppmuntras att minska vår klimatpåverkan, men sanningen är att vissa människors handlingar har större effekt än andras. De som är rika har bättre möjligheter, och ett större ansvar för att agera för klimatet, men även du som är medelklass kan göra stor skillnad. Tjänar du över 330 000 kronor per år, är högskoleutbildad och har ett bra jobb anses du nämligen ha en hög socioekonomisk status sett ur ett globalt perspektiv, säger Kimberly Nicholas, forskare vid Lunds universitet.

Enligt studien orsakar cirka 1 procent av de med inkomster över cirka 950 000 kronor per år lika mycket klimatföroreningar som de fattigaste 65 procenten globalt tillsammans - vilket motsvarar 4,5 miljarder människor. Medelklassen, som utgör cirka 10 procent av jordens befolkning, står i sin tur för cirka hälften av alla koldioxidutsläpp från hushåll. Det är därför kritiskt att mobilisera, motivera och inspirera dessa grupper för att driva på omställningen, både genom personliga val och genom att påverka på olika nivåer, menar forskarna.

– Om vi kan få fler människor, både rika och medelinkomsttagare i länder som Sverige, att engagera sig kan det få stora positiva effekter för klimatet. På sikt kan det ge ringar på vattnet och leda till både politiska och samhälleliga förändringar, säger Kimberly Nicholas i ett pressmeddelande.

Fem områden där rika och medelinkomsttagare kan påverka är genom konsumtion, investeringar, att verka som förebild, organisatoriskt inflytande och medborgarengagemang.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Björn Abelsson skriver:

    Det är vi rika som orsakar den största delen av klimatpåverkan och resursförbrukning. Men följderna drabbar främst de fattiga. Hundratals miljoner fattiga människor bor i delar av världen som hotas av översvämningar om den globala uppvärmningen tillåts fortsätta. Det är också orimligt att den rikaste tiondelen av jordens befolkning ska lägga beslag på hälften av jordens resurser, medan de fattigaste 90 procenten tvingas dela på den andra hälften. Vi rika måste minska våra utsläpp av klimatpåverkande gaser och minska vår förbrukning av jordens resurser, om vi vill ha ett hållbart och rättvist samhälle.