Under rötmånaden är det extra viktigt att hålla koll på vad du har i kylskåpet. Tänk mer kortsiktigt än vanligt och köp inte mer än vad du behöver, är några tips från Livsmedelsverket.

Den så kallade rötmånaden, då maten blir dålig fortare än vanligt på grund av värme och fukt, inträffar från slutet av juli till slutet av augusti. Livsmedelsverket ger följande tips för att hålla matsvinnet nere:

• Använd dina sinnen. Genom att titta, lukta och smaka kan du ofta avgöra om livsmedel fortfarande är ätbara.

• Mjölk går att dricka så länge den smakar bra. Luktar den lite surt kan du alltid använda den till pannkakor.

• Om grönsakerna blivit missfärgade eller svampiga kan du skära bort de dåliga bitarna och äta upp resten.

• Frukt och bröd kan mögla fort under rötmånaden. Här gäller det återigen att tänka på att inte köpa mer än du behöver. Brödet går dessutom fint att frysa in.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.