Nyinsvurne president Joe Biden rivstartade med att lansera en ny klimatplan. Den innebär bland annat att USA åter träder in i Parisavtalet och att den omdebatterade olje-pipelinen Keystone XL inte byggs. Men kommer Joe Biden att lyckas med sin klimatpolitik i det politiskt splittrade hemlandet?

– Även om Trump är borta från scenen och Republikanerna nu distanserar sig från honom efter 6 januari, ska motståndet inte underskattas. Inte heller bland de grupper som hamnat på efterkälken i den ojämna samhällsutvecklingen och som nu oroar sig för vad klimatomställningen kan föra med sig, säger Roger Hildingsson, statsvetare och expert på miljö- och klimatpolitik vid Lunds universitet.

– Men, det politiska läget efter Demokraternas övertag i kongressen ger trots allt Biden möjligheter att få igenom stora delar av sin klimatplan. Om han kan nyttja sin gröna giv för att formulera en tilltalande berättelse om en klimatomställning som gagnar ekonomin och som kommer många till godo, då har han och Demokraterna goda chanser att stärka sina positioner inför mellanårsvalen om två år, fortsätter Roger Hildingsson i ett pressmeddelande.