Matcirkeln, eller kostcirkeln som den också har kallats, har nu uppdaterats med hänsyn till hur vi kan äta både klimat- och hälsosmart.

På 1960-talet togs den första Matcirkeln fram av Statens institut för folkhälsa, som ett pedagogiskt verktyg för att visa hur man kan få i sig en bra mix av näringsämnen varje dag. Nu uppdateras modellen för att omfatta många vego-livsmedel som i dag är en självklarhet i matbutikerna. Dessutom har baljväxterna har fått en mer framträdande roll.

– För att värna både hälsan och klimatet behöver vi äta på ett annorlunda sätt än i dag. Det är en av de stora framtidsutmaningarna. Det är många som vill äta mer vegetariskt och oavsett om man äter kött ibland eller inte alls kan man nu äta från alla delar av Matcirkeln, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Uppdateringen inkluderar även mejeridelen, där det i dag finns ett större utbud av växtbaserade alternativ.

– Det är viktigt att poängtera att endast de berikade vego-produkterna kan närma sig näringsvärdet i de traditionella mejeriprodukterna. Därför behöver den som bara äter vegetariskt välja till exempel havredryck som är berikad med kalcium och D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde i ett pressmeddelande.