För första gången har forskare tittat på vilken inverkan våra katter har på de vilda djuren globalt sett. Det visar sig att katter fångar fler djurarter än väntat – och att en betydande del av dessa är hotade arter.

Katten är vårt vanligaste sällskapsdjur – men den är också ett framgångsrikt rovdjur om den får möjlighet. Studien som nu har publicerats i Nature visar att tamkatter äter mer än 2 000 arter, globalt sett. Knappt 350 av dessa räknas som hotade arter.

”Vår studie belyser predationsvanorna hos ett av världens mest framgångsrika och mest utbredda rovdjur”, skriver forskarna i studien.

Framför allt fångar katterna fåglar, ett väntat resultat. Men forskarna såg också att ett relativt högt antal groddjur och insekter ingår i kosten, något som förvånade dem. På öar är katterna extra skadliga, där äter de tre gånger så många hotade arter, jämfört med på fastlandet.

Det kan delvis förklaras med att andelen hotade arter generellt är högre på öar. I exempelvis Nya Zeeland vet man att katter har fångat nu utdöda arter, en vaktel och en gärdsmyg – något som för tio år sedan skapade en debatt om det är klokt att hålla katter som sällskapsdjur.

Vad vi kanske mest av allt hoppas att katterna ska fånga – invasiva råttor och möss – är också vanliga i kattens kost, men det verkar inte som att katterna håller sig till dessa arter.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Sverige tillhör världens örikaste länder och i vad som händer på öar har Sverige en större del av ändringarna än på fastlandet. För en liten ös artmångfald och dess ändringar gentemot förekomst i större områden var det viktigt vilka husdjur, varav katt var en viktig del, som människan införde. Nu bygger vi broar till öar vilket leder till att öarnas artförekomster blir mer likartad, en del små arter minskar och en del stora ökar. Och katter spelar en ganska viktig roll i detta.

  • Dag Lindgren skriver:

    Det var en fyrvaktare på en mycket avlägsen och isolerad ö utanför Australien, Som sällskap hade han en katt. Katten bar hem några underliga gnagare som fyrvaktaren sände till zoologerna. Zoologen blev entusiastisk, det var en helt nyupptäckt familj. For genast ut till ön för att studera detta nya djur. Men då var den redan utrotad. Fyrvaktarens katt hade utrotat en hel familj! Stor nedgång för artmångfalden. Fast minimal betydelse för mänsklighetens framtid,