Forskare vid Lunds universitet efterlyser allmänhetens hjälp med att rapportera in vårens första humledrottningar, detta för att kartlägga hur tidigare vårar påverkar humlorna.

Vårens första humlor är alltid drottningar eftersom de överlever vintern. Allmänheten uppmuntras nu att rapportera in var och när de första, hungriga humledrottningarna syns runtom i landet. Om du bor i södra Sverige kan du börja hålla utkik redan i början av mars, längre norrut något senare.

– Vi vill ta reda på både när humlorna vaknar om våren i olika delar av landet, och om de väljer att leta efter mat och boplats i olika typer av miljöer. Genom att ta reda på mer om humlornas aktivitet på våren hoppas vi kunna förstå hur de allt tidigare och varmare vårarna påverkar dem, säger Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet.

Enligt Anna Persson har man inom forskningen sett att trädgårdar kan vara gynnsamma miljöer för humlor eftersom det där ofta blommar under en lång säsong. Allmänhetens tips från många olika miljöer, som naturområden, parker och trädgårdar, kan hjälpa forskarna att utvärdera hur viktiga trädgårdar faktiskt är för humlor. Anna Persson framhåller att blommande träd och buskar, som sälg, hagtorn och fruktträd är särskilt intressanta för en hungrig humla.

– Ofta upptäcker man en humledrottning på hennes dova surr, så det gäller att spetsa både öron och ögon! Och om humlan sitter på en blomma kan man få ganska gott om tid att studera henne, för då är hon upptagen med att samla pollen och nektar, säger hon i ett pressmeddelande.

Här kan du rapporter in vårens första humla och läsa mer om undersökningen.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • marita olofsson skriver:

  Helt galet vad mycket humlor det är i år (tännäs). Har aldrig varit med om att det varit så många. Kan det bero på att det varit så mycket snö så att dom haft god isolering under vintern ??

 • Ingegerd Gavelin skriver:

  Vore bra om det i artikeln framgår hur och till vem man ska rapportera! Gärna länk!

  • cathrine skriver:

   Tack för din kommentar. Vi har kompletterat artikeln med en länk till mer information och om hur du rapporterar. Mvh Cathrine, Extrakt