Genom att analysera en rad olika livsstils- och hälsofaktorer hos närmare 30 000 personer har forskare fått fram de viktigaste pusselbitarna för god livskvalitet vad gäller hälsa. I topp: fysisk aktivitet, arbete och avsaknad av smärta.

Forskargruppen vid Lunds universitet som står bakom studien har utgått från data i Hjärt- och lungfondens databas SCAPIS. Med hjälp av AI, artificiell intelligens, har en rad hälsorelaterade variabler analyserats och jämförts, bland annat rökning, socioekonomi, utbildning, lungfunktion och blodtester. Sociala faktorer som exempelvis nära relationer eller ensamhet finns inte med i studien.

Att fysisk aktivitet och avsaknad av smärta hamnar högst upp var väntat, enligt Max Olsson, huvudförfattare till studien, men att sjukdomar inte hamnade högre upp förvånade mer.

– Det verkar i högre grad vara konsekvenserna av sjukdom som är viktig. Eftersom många lever med kronisk smärta, blev det en viktig faktor i utfallet. Smärta påverkar många andra aspekter i livet och får därför konsekvenser för livskvaliteten. Men en diagnos i sig var inte starkt kopplad till låg livskvalitet, säger han i ett pressmeddelande.

Några större skillnader mellan kvinnor och män såg man inte.

En av forskarnas slutsatser är att det är mycket viktigt att satsa på fysisk aktivitet ur ett samhällsperspektiv om så många som möjligt ska få en god livskvalitet. Resultaten från Lunds universitet stämmer väl överens med en annan färsk studie, från Göteborgs universitet. Där konstaterade forskare nyligen att personer som upprätthåller eller förbättrar sin kondition löper mindre risk för att bli inlagd på sjukhus.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Björn Abelsson skriver:

    Det är märkligt. Vi skaffar oss en massa prylar för att göra livet enklare och bekvämare. Bil, elverktyg, diskmaskin, hissar . . . . Sedan upptäcker vi att vi inte mår bra av att sitta stilla. Då skaffar vi ännu mer prylar för att få anstränga oss. Motionscykel, skivstång, roddmaskin . . . .

    Vi kör bil till jobbet och sedan till gymmet. Varför inte cykla till jobbet i stället för att lyfta skrot på gymmet? Vi skulle tjäna tid, pengar, miljö och hälsa på att röra oss mer i vardagen.

    Barn som cyklar eller går till skolan blir friskare, gladare, smartare och vackrare än barn som skjutsas i bil av sina föräldrar. Snacka om livskvalitet!