Låt maskrosorna växa, fånga kol i jorden och vårda dina daggmaskar ömt, uppmuntrar författaren och biologiprofessorn Dave Goulson läsarna i sin nya bok Den vilda trädgården. Han hoppas att fler ska våga låta sina trädgårdar vara – tänk om det stiliga glödsandbiet kommer till just dig?

Dave Goulson är inne på sin sjätte trädgård, den första skaffade han när han var 19 år. Nu huserar han i en ovårdad och högt älskad hektar på den brittiska landsbygden norr om Brighton. Här tillbringar han just nu i princip all sin tid, efter att alla planerade resor, inklusive en till Sverige, ställts in på grund av coronavirusets framfart.

– Det finns verkligen värre platser att sitta instängd på under en global kris som den här. Vi är tillsagda att stanna hemma och jag förstår allvaret i situationen – men även om det kan låta förskräckligt så trivs jag med den här situationen. Jag har min trädgård och vädret är perfekt.

Dave Goulson är biologiprofessor vid Sussex University med insekter och framförallt humlor som specialområde. Hans första bok Galen i humlor, en kärleksfull djupdykning i humlornas universum, blev en bästsäljare. Och han har fortsatt att ihärdigt och i en rad böcker pedagogiskt försökt visa vilken avgörande roll de små strävsamma pollinerarna spelar i hela jordens ekosystem.

En vildvuxen historia

Dave Goulson lever som han lär och den egna trädgården är en vildvuxen historia, som också har varit platsen för åtskilliga humlestudier och annan insektsrelaterad forskning.

– Det är en av de trevligaste aspekterna av min humleforskning, att de faktiskt lever här i min trädgård. De är förvånande hur lite vi vet om de vanligaste insekterna som finns runtomkring oss i trädgårdar och parker. Vi forskare kan lära oss mycket utan att behöva lämna våra bakgårdar. Inte minst nu är det oerhört praktiskt.

Även om hans trädgård är långt ifrån den klassiskt brittiska trädgården eller parken, där det spelas kricket och dricks Pimm’s, så är den nya boken ingen uppgörelse med välansade engelska gräsmattor. Britterna har en bra bit kvar till de vildvuxna trädgårdarna som Dave Goulson helst skulle vilja se, men han ser också att intresset för rewilding, förvildande, har blivit riktigt stort och att allt fler förstår vikten av en biologisk mångfald. Det vill han ta vara på, och föreslår att vi börjar där vi står.

Se din gräsmatta som ditt egna rewilding-projekt. Börja med att släppa lite på kontrollen och se vad som händer. 

– Se din gräsmatta som ditt egna rewilding-projekt. Börja med att släppa lite på kontrollen och se vad som händer. Lite högre gräs, maskrosor och andra blommor blir ganska vackert. Men det är en annan sorts skönhet som vissa kanske behöver lite tid för att vänja sig vid.

– Det finns förstås ett spektrum av trädgårdar och trädgårdsmästare. Trädgårdsskötsel kan orsaka enorma ekologiska fotavtryck och vara direkt skadligt för planeten. Det går att förorena en trädgård ordentligt med kemikalier som säljs i handeln. Men görs det på rätt sätt är trädgårdsskötsel fantastiskt för vår planet.

Dave Goulson vill uppmuntra fler att våga förvilda sina trädgårdar. ”Jag har gjort det i decennier, det var roligt att äntligen få skriva om det.”

Mer trädgårdsyta än naturreservat

I Den vilda trädgården berättar han om sin egen pappa. Med en förkärlek för klargröna, välansade gräsmattor, allra helst med de där ränderna som en effektiv motorgräsklippare ger, skulle pappan ha hamnat i motsatt ände av trädgårdsspektrumet jämfört med Dave Goulson, som strävar efter en så insektsvänlig trädgård som möjligt. Hans mål är inte att få den breda allmänheten att helt förvilda sina trädgårdar, men kanske kan fler röra sig åt det hållet på skalan?, funderar han.

– Det finns enormt många trädgårdar i världen och i takt med att vi människor blir fler blir också trädgårdarna fler. Bara här i Storbritannien är trädgårdarnas yta större än landets alla naturreservat tillsammans, det är en stor potential.

När intresset för wildlife gardening, trädgårdsskötsel som gynnar djur, växer hoppas Dave Goulson att tiden också är mogen för en diskussion om de större frågorna inom biologi och biologisk mångfald.

– Klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald kan vara svindlande att tänka på, men vi kan var och en göra skillnad i det lilla.

”Vi rör oss i cirklar”

Den stora orsaken till nedgången av insekter i världen är det industriella, storskaliga jordbruket och Dave Goulson har i många sammanhang pekat på skadorna som neonikotinoider och andra kemikalier orsakar. Han tror inte att förbud hjälper mot de skadliga kemikalierna i jordbruket.

– Vi rör oss i cirklar. Sedan DDT förbjöds har vi sett flera generationer bekämpningsmedel dyka upp, för att efter en tid förbjudas och sedan ersättas av andra, lika skadliga. En del av de nya medel som har dykt upp på marknaden ser inte alls bättre ut än neonikotinoider som EU har förbjudit.

– Vi blir inte av med de här skadliga kemikalierna förrän vi inser att användandet av bekämpningsmedel måste minska generellt. På andra sidan står en mäktig lobby med miljardföretag i ryggen, det är ett svårt slag att vinna.

Men kanske är vi mogna för en omställning av jordbruket, verktygen finns, menar Dave Goulson. Jordbruket är kraftigt subventionerat, inte minst av EU, och subventionerna skulle kunna användas till en omställning. Det som krävs är politiska beslut, men de kommer inte förrän människor efterfrågar dem.

– Den minskande biologiska mångfalden är ett lika stort problem som klimatförändringarna, vi måste klara av båda utmaningarna. Kanske kan lite vildare trädgårdar få fler att vilja äta mat som har odlats hållbart och hälsosamt.