316 artiklar

Biologisk mångfald

218 artiklar

Hållbara städer

142 artiklar

Industri & Energi

222 artiklar

Kemikalier

669 artiklar

Klimat

109 artiklar

Landsbygd

455 artiklar

Livsstil & konsumtion

290 artiklar

Mat & jordbruk

91 artiklar

Skog

106 artiklar

Social hållbarhet

90 artiklar

Transport

209 artiklar

Vatten

Skog

Försvaret mot skogsskövlingen

De senaste hundra åren har hälften av världens mangroveskogar försvunnit. På Sri Lanka har man tagit krafttag mot problemet. All mangroveskog ska skyddas – och det är kvinnorna som gör jobbet. Artikeln finns även i en längre version.

Ett stort miljöproblem

De senaste hundra åren har hälften av världens mangroveskogar skövlats. På Sri Lanka har det gått ännu längre. Mer än tre fjärdedelar är redan borta och skogsskövling räknas som landets största miljöproblem. Enorma arealer mangroveskog har skövlats för att ge plats åt räkodlingar och hotell. Vid en plantskola odlas alla de träd som behövs i ett återplanteringsprojekt.

Utbildas i naturvård

Weehena ligger i ett av Sri Lankas mest mangrovetäta områden, här utbildas lokala kvinnor till att vakta skogarna och slå larm vid illegal skövling. I gengäld får kvinnorna varsitt mikrolån. Kursledaren Primrose Fernando fick själv ett mikrolån en gång i tiden. Hon berättar att nästan alla betalar tillbaka sina lån.

Skogsvaktare

Sammanlagt ska 15 000 kvinnor i 1500 byar bli skogvaktare och utbildas i naturvård och ekosystem.

Odlar blommor

En av kursdeltagarna, Shamali Gayanthi, har länge odlat blommor och sålt till grannkvinnorna. Med sitt mikrolån ska hon utöka verksamheten. Favoritblomman är färgglada bouganvilla.

Forskare med i projektet

Även från forskarhåll är man positiva till skogvaktarprojektet. Marappullige Priyantha Kumara vid Ocean University of Sri Lanka är specialiserad på mangroveträd och mån om att utbilda lokalbefolkningen. I en grannort till Weehena ligger ett stort mangrovemuseum dit allt från förskolebarn till universitetsstudenter kommer för att lära sig mer.

Kamp för jämställdhet

Kvinnorna har en mycket låg ställning i landet och utsätts i hög grad för våld och diskriminering. Organisationen som driver projektet beskriver hur det har skett en radikal förändring av kvinnornas beteende sedan de involverats i mangroveprojekten. Kampen för jämställdhet och kvinnliga rättigheter som pågår i de frodiga mangroveskogarna har byggt helt nya självförtroenden.


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant foto

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Klimat

Nytt projekt ska minska ungdomars klimatångest
klimatångest

Klimat

Historisk klimatforskning kan hindra framtida svältkatastrofer
Svält

Mat & jordbruk

Övergödningsutredning upprör hästägare

Biologisk mångfald

Skogsbränder gynnar skalbaggar

Livsstil & konsumtion

Kläder en allt större källa till utsläpp av mikroskräp

Relaterade artiklar

Biologisk mångfald

Ny rapport: Bestånden av ryggradsdjur minskar dramatiskt

Biologisk mångfald

Fler nyttoinsekter i jordbruk med olika grödor

Gravensteiner

Mat & jordbruk

Klimatet ställer nya krav på äppelodlarna

Livsstil & konsumtion

Ny studie: Så påverkar coronakrisen vårt friluftsliv