Ett dignande julbord hör för många julen till. Samtidigt är julhelgen den tid på året då vi slänger som mest mat. Men det finns flera knep för att minska svinnet.

Strunta i de rätter som ingen tar av, planera dina inköp och köp mindre förpackningar. Det är några av de råd som Helén Williams, Karlstads universitet, ger på universitetets hemsida. Hon och forskar om hur förpackningar bidra till att minska matsvinn. Viktigast av allt: Köp mindre mängd mat. Det kan låta självklart, men det handlar om att stå emot lockpriser på extra stora förpackningar eller fler förpackningar.

– Låt alla i familjen välja varsin sak till julbordet, köp det och skippa sånt som ni brukar ha på julbordet men som ändå ingen vill ha. Det går i dag till exempel att köpa mindre förpackningar av lax och sill i olika utföranden och smaker. Fundera på om du kan köpa färdiga skivor griljerad skinka i år. Slängd mat har ofta en betydligt större påverkan på klimatet än det extra förpackningsmaterial som går åt till mindre förpackningsstorlekar, säger Helén Williams i ett pressmeddelande.

Hanteringen av maten är också en viktig pusselbit för att minska svinnet. Om maten kyls så snabbt som möjligt blir möjligheterna att ta hand om resterna större.

Välplanerade inköp och matsedlar gör också att vi inte står med alltför många rester att ta hand om. Bland annat Konsumentföreningen har en portionsguide som beräknar mängden mat på julbordet utifrån antal gäster.