Precis som många länder har förbjudit reklam för alkohol och cigaretter – produkter som är skadliga för vår hälsa – är det nu dags för ett globalt reklamförbud mot fossila bränslen. Det sade FN-chefen António Guterres i sitt tal på Världsmiljödagen – och han får stöd från forskare.

I sitt tal på Världsmiljödagen var António Guterres mycket kritisk mot fossilindustrin och utöver att efterlysa ett globalt förbud mot fossilreklam uppmanade han också nyhetskanaler att sluta publicera reklam för olika former av fossil energi.

– Många inom fossilbränsleindustrin har ägnat sig åt skamlös greenwashing och fördröjt klimatåtgärder med lobbying och massiva annonskampanjer, sade han i talet och hänvisade till nya data från bland annat forskare vid World Meteorological Organization, WMO.

Guterres drog paralleller till alkohol- och tobaksreklam, och likheterna är stora menar även KTH-forskaren Markus Larsson och två företrädare för New Weather Institute i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet. Det är förbjudet på EU-nivå att göra reklam för tobaksprodukter och i Frankrike blev 2022 det första landet i världen att förbjuda fossilreklam.

I Amsterdam, Haag och Utrecht har politiker beslutat om liknande förbud, liksom Region Stockholm och Edinburgh. Om hushållen minskade sin konsumtion och sitt resande, och valde mer klimatsnåla livsmedel skulle utsläppen minska snabbt, framhåller de i debattartikeln, val som skulle underlättas om fossilreklam förbjöds.