När Sverige ska ta emot människor som tvingats fly från sina hemländer står ofta kostnaderna i centrum. I en ny bok belyser forskaren Peo Hansen de ekonomiska diskussioner som omger flyktingmottagande.

– Det finns en uppfattning om att ett land kan ha antingen en hållbar välfärdsstat eller höga invandringsnivåer. Men den synen är fel, för det går att ha båda. Flyktinginvandringen kostar inte Sverige. Tvärtom bidrar den med åtskilliga reella och samhällsbärande resurser i form av hårt arbetande människor, säger Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Institutet för migration, etnicitet och samhälle vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Han menar att kostnadsperspektivet bygger på bristfällig kunskap om makroekonomi: en stats utgifter kan inte betraktas på samma sätt som ett hushålls utgifter, och inte uttryckas i samma termer. I ett hushåll må spenderade pengar vara förlorade, men när en stat spenderar är detta alltid en inkomst för resten av ekonomin, för kommunerna, företagen och hushållen, eftersom pengarna ju inte försvinner betonar Peo Hansen.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Björn Abelsson skriver:

    Nästan alla kommuner i Sverige vill ha en större befolkning. Ytterst få kommuner kan förvänta sig att växa om man inte får någon invandring. Har alla dessa kommunalråd fel? Är det bättre att ha en stagnerande eller minskande befolkning?

    Man talar om att många av de människor som kommer till Sverige från andra länder går utan arbete i många år. Men hur många år dröjer det till dess att en nyfödd pursvensk börjar betala skatt för att betala av sina kostnader för barnavård, förskola, skola, akademisk utbildning, sjukvård med mera? Troligen är det få invandrare som börjar bli ”lönsamma” senare än en nyfödd svensk.

    Om det är minskade kostnader vi vill ha så borde vi alltså i första hand sluta att skaffa barn.