Känner du skam när du lägger en halloumiost på grillen? Liksom flygskam och klädskam är också halloumiskam ett ursvenskt begrepp enligt Kristofer Hansson, etnolog vid Malmö universitet.

Att grilla halloumi i stället för en bit kött är populärt i Sverige då det kan uppfattas som ett bättre val. Vårt land är ett av de länder i Europa, efter Cypern, som köper mest halloumi. Sommaren 2019 sammanföll grillandet med rapporteringen om Cyperns höga antibiotikaanvändning inom djurhållningen. Halloumiskammen bredde ut sig och försäljningen av halloumiliknande ost tillverkad av små svenska gårdsmejerier sköt i höjden.

– Snarare än att bygga sitt val i mataffären på rationella fakta, ska individen nu också förhålla sig till sina val mer känslomässigt. Detta är en utveckling som inte bara gäller mataffären, utan också vid semesterresor eller vid inköp av kläder. Begrepp som flygskam, klädskam och halloumiskam kan sägas belysa denna individualisering av komplexa problem, säger Kristofer Hansson som studerade halloumiskammen i samband med ett forskningsprojekt om antibiotikaresistens.

Redan innan halloumiskammen gjorde entré debatterades flygskam brett i Sverige. Under pandemin har just flygskammen blivit ett mindre problem, men både flygskam och halloumiskam riktar sig mot den enskilda individens valfrihet som konsument.

– Det är som om individen, hur hon än gör, inte riktigt kan göra rätt. Det blir ett glapp mellan dem som lider av den skam de drabbas av och de som kan skämta bort den med ”jag har halloumiskam ikväll” samtidigt som de lägger en halloumiost från Cypern på grillen, säger Kristofer Hansson i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Per skriver:

    Lite kul – men sommartorka redan? Pressmeddelandet verkar väldigt likt det från 2019 och hans artikel publicerades också i en kulturtidskrift 2020.

    Det skulle kunna vara ”halloumiskam” som gjorde att ICA börjat sälja svenskproducerad ”Grillost”, men beror kanske mest på trenden att välja lokalproducerat på bl.a. ost och att EU nu har satt ner foten om namnrättigheter för Halloumin.