Allt fler svenskar köper kläder begagnat. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket har genomfört. Samma undersökning visar också att intresset för att laga trasiga kläder har ökat, liksom intresset för att hyra klädesplagg.

– Det vi nu ser i den nya konsumentundersökningen är ett systemskifte i hur vi svenskar konsumerar kläder. Tidigare har vi varit väldigt ointresserade av att hyra kläder jämfört med hur det ser ut i andra länder, säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande. 

Undersökningen som myndigheten har genomfört, i samarbete med Konsumentverket och Kemikalieinspektionen, visar att 73 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa mer kläder second hand, att jämföra med 44 procent för ett år sedan. Betydligt fler kan också tänka sig att köpa färre klädesplagg och textilier, 83 procent, jämfört med 68 procent förra året. 

Totalt 93 procent kan tänka sig att ta bättre hand om sina kläder om de visste att det gör skillnad för miljön. 2018 var den siffran 82 procent.