I maj ska fler livsmedel, bland annat vegetabiliska drycker och vissa ekologiska mejeriprodukter, berikas med D-vitamin. Dessutom höjs vitaminnivåerna i flera produkter jämfört med tidigare.

Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för vitamin D, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför utökar Livsmedelsverket den obligatoriska D-vitaminberikningen till att omfatta fler produkter, exempelvis fler sorters mjölkprodukter, matfettet och vegetabiliska drycker som havredryck. Dessutom höjs nivåerna i flera produkter jämfört med tidigare nivåer. – Nu när fler produkter berikas blir det lättare att få i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. Ekologiska produkter får bara berikas om det finns krav på obligatorisk berikning för den produktgrupp den tillhör. I och med de nya reglerna blir det obligatoriskt att D-vitaminberika till exempel ekologisk yoghurt, fil och växtdrycker. Normalt gäller den här typen av nationell lagstiftning bara produkter som tillverkas i landet. Men i det här fallet gäller reglerna även ekologiska livsmedel från EU som säljs i Sverige.  

D-vitamin

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är det särskilt svårt. I dag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

  • Alla barn under två år
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus