Många sätter ut en havrekärve i trädgården som mat till småfåglarna, men för att locka fler arter kan det löna sig att rensa ur kylskåpet.

– Det är i stort sett bara gulsparvar som tycker om havrekärvar. Och för att de ska dyka upp vid matningen bör det dessutom finnas hag- eller jordbruksmarker i närheten, säger Donald Blomqvist, zooekolog och gästlärare i biologi vid Göteborgs universitet.

Solrosfrön och jordnötter, gärna i kombination med talgbollar, är ett sätt att locka flera olika fågelarter.

– Med den födan kan man attrahera en hel del arter som talgoxe, blåmes, ringduva, större hackspett, nötväcka, rödhake, koltrast, björktrast, pilfink, gråsparv, grönfink, bofink, skata och kaja. 

Fågelmat går också att hämta från köket.

– Frukt är ofta uppskattat av fåglar, liksom bröd, fettrikt fläskkött och mild ost, men det är bra att tänka på att maten inte ska vara för salt. Och sedan är det viktigt att komma ihåg att choklad och avokado, som vi människor uppskattar, faktiskt är giftiga för fåglar, säger Donald Blomqvist i ett pressmeddelande.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Per L skriver:

    Bra artikel om att fågelmatning kan vara enkelt och billigt! Jag har ett par kommentarer; tänk på att även fåglar mår dåligt av möglig mat (som iallafall jag kan hitta när jag rensar mitt kylskåp…) så den ska man inte lägga ut.

    Talgbollar är inte heller oproblematiskt. De innehåller som regel palmolja vilket är dåligt av flera skäl. Jag har letat men inte lyckats hitta några utan palmolja och bjuder därför inte längre våra fåglar på sådana.