Varje år produceras uppskattningsvis 122 miljarder små plastförpackningar till engångsprover av schampo, krämer och annat – förpackningar som sällan återvinns. Nu höjs röster för att engångsproverna ska förbjudas i EU och i Storbritannien.

Det är organisationen A Plastic Planet som lanserar kampanjen Sack the sample sachet, ungefär Skippa engångsproverna. Målet är att EU och Storbritannien gemensamt ska förbjuda engångsprover, som ofta ges bort för att övertyga kunder att köpa produkten i stor förpackning. Engångsförpackningarna används också i livsmedelsbranschen, till ketchup, soja med mera.

Enligt EU:s engångsplastdirektiv är målet att minska plastprodukters inverkan på miljön. I juli 2021 förbjuds en rad engångsartiklar i plast, där man anser att det finns fullgoda alternativ utan plast. Det handlar bland annat om sugrör, tallrikar, bestick och ballongpinnar – men plastförpackningar för engångsprover ingår inte i förbudet.

– Engångsproverna är en jättestor bit i avfallspusslet. De flera hundra miljarder provförpackningar som pumpas ut av tillverkarna av skönhets- och hushållsprodukter används för att öka den kortsiktiga försäljningen, men förpackningarna kommer att förorena planeten i århundraden, säger Sian Sutherland, en av initiativtagarna till A Plastic Planet, till The Guardian.