Få upphandlare ställer krav på miljömärkning

Bara 34 procent av svenska upphandlare ställer krav på miljömärkningar och certifieringar i över hälften av upphandlingarna. Det visar en enkätundersökning samarbetsprojektet ModUpp2020 har gjort.
Få upphandlare ställer krav på miljömärkning
Värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige var cirka 642 miljarder kronor 2015. Det motsvarar drygt en sjättedel av Sveriges BNP. Foto: Mostphotos

Modupp2020 har undersökt den offentliga sektorns inställning till att ställa krav på miljömärkningar och certifieringar vid upphandlingar. Trots att nio av tio upphandlare ser stora fördelar att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar uppger endast 34 procent att de kräver miljömärkning eller certifiering i mer än hälften av upphandlingarna.

35 procent ställer hållbarhetskrav ”ibland”, medan 12 procent aldrig ställer sådana krav och 18 procent inte känner till om det görs överhuvudtaget.

Resultaten har jämförts med en liknade studie i Danmark, där 44 procent att de ställer krav på märkningar i fler än hälften av upphandlingarna.

– Det är synd att svenska upphandlare inte drar nytta av märkningar i lika hög grad som i Danmark. Genom att ställa krav på miljömärkningar och hållbarhetscertifieringar slipper man avsätta egna resurser för att ta fram aktuella hållbarhetskrav och verifiera att kraven uppfylls, säger Sören Enholm, vd, för TCO Development.

Upphandlingsmyndigheten menar att upphandling är ett viktigt styrmedel för att nå samhällspolitiska mål. ”Att ta miljöhänsyn och sociala hänsyn i upphandlingen bidrar till en hållbar utveckling och till att nå de nationella miljökvalitetsmålen”, står det på hemsidan. Idag missar sverige 14 av 16 miljömål.

Bakom #ModUpp2020 står sju erkända tredjeparts märkningar och certifieringar: Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), EU Ecolabel (Miljömärkning Sverige), Fairtrade Sverige, Krav, MSC (Marine Stewardship Council), Svanen (Miljömärkning Sverige) och TCO Certified (TCO Development).

av Beatrice Rindevall

5 kommentarer:

 1. Kommentar från Ulrika Flodberg 16 november 2018:

  Rubriken är verkligen missvisande – åtminstone när det gäller upphandling av kemisk-tekniska produkter som produkter för professionell hygien, rengöring och underhåll. Det rapporten från Svanen & Co handlar om är om miljömärkning används som krav. Men krav ställs vid upphandlingar enligt kriterier från Upphandlingsmyndigheten – kriterier som innebär minst lika stränga krav.

  • Kommentar från Beatrice Rindevall 16 november 2018:

   Stort tack för din kommentar! Du har helt rätt – rubriken är ändrad!

 2. Kommentar från Ulrika Flodberg 16 november 2018:

  Bra! Tack för det!

 3. Kommentar från Cecilia Gustafsson 28 november 2018:

  Saknar länk till studien?

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.