Växter som humle, solrosor, svartsenap och gräslök kan rena förorenad mark från tungmetaller som bly, kadmium och arsenik. Nu vill forskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar använda växterna för att rena mark vid gamla glasbruk.

I framtiden hoppas forskarna på Linnéuniversitetet att växterna först ska suga i sig gifterna, för att sedan kunna brännas och låta oss återvinna till exempel bly ur askan.

Växter som renar marken från bly: Trift, knylhavre, sareptasenap, rödven, krypven, svartsenap, vildtobak, solros och korn.

Växter som renar marken från kadmium: Rölleka, korgvide, lin och gräslök. Växter som renar marken från arsenik: Brunsenap och svartsenap. Växter med generellt renande verkan: Raps, humle, fårsvingel och asp. Källa: Examensarbete av David Isberg och Fredrik Hellström, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer här (www.svt.se)


Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Lasse L skriver:

    Har man inte för bråttom är asp ett bra alternativ, den är ju ett utmärkt biobränsle och förhållandevis snabbväxande. Här hemma ingår aspen i systemet för värme tillsammans med solen. Men den ska även ingå i biogassystemet när jag byggt bioförgasaren.