Det varma vattnet i sjöar, åar och skärgårdar gör livet tufft för våra fiskar och SLU har mottagit rapporter om omfattande fiskdöd runtom landet.

–  Jag har hört det från Höga kusten, Stockholms skärgård, Mälaren, små sjöar i sydvästra Småland och Mörrumsån så det verkar vara spritt över hela landet, säger Mikael Svensson, fiskspecialist vid SLU, till Sveriges Radio. Höga vattentemperaturer gör att syrenivån i vattnet sjunker – vilken kan leda till syrebrist. Växelvarma fiskarna saknar dessutom förmågan att reglera kroppstemperaturen när vattenvärmen ökar, vilket orsakar stor ansträngning. Risken för sjukdomar, exempelvis olika svampinfektioner, ökar också i varmare vatten. Mikael Svensson har tagit emot rapporter om död fisk från både sjöar, åar och skärgårdar. – Den geografiska spridningen är nog unik, jag har inte upplevt något liknande, inte inom mannaminne, säger han.

Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.