Idag lanseras WWF:s Living Planet Report som fastslår att vi är på väg mot det sjätte massdöendet. Fyra av planetens nio trösklar som upprätthåller liv på jorden har enligt Stockholm Resilience Centre redan överskridits. Men det går att vända trenden.

När det gäller det ekologiska fotavtrycket tillhör Sverige värstingligan, tillsammans med bland annat USA. Svenskarna har stor import av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi, inte minst från Kina, vilket ger höga indirekta koldioxidutsläpp som följd.
 - I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande
– Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Vårt fotavtryck ökar i stället för att minska. Men loppet är inte kört. De goda nyheterna är att det finns lösningar, inte minst måste vi göra vår produktion och konsumtion av mat-och energiproduktion mer hållbar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande. I skenet av rapporten ställer Världsnaturfonden WWF tre krav på regeringen: • Ta fram ett mål för att minska våra konsumtionsbaserade utsläpp • Ta fram en strategi för hur vi halverar Sveriges köttkonsumtion • Stopp för nyförsäljning av fossildrivna bilar - om möjligt till 2025

Läs mer här (www.wwf.se)