Geologisk information är viktig för att möta utmaningar inom hållbar utveckling, men kunskapen om den information som finns tillgänglig varierar i kommunerna. Bättre stöd till tjänstemän skulle kunna öka användningen, visar en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet. 

Geodata är exempelvis kartdata och registerinformation om byggnader, sjöar, vägar, vegetation och befolkning.

– Geologisk information spelar en avgörande roll för att möta utmaningar inom hållbar utveckling. Men informationen som finns tillgänglig används inte, säger Elisabeth Häggquist som nyligen disputerat med sin avhandling vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Avhandlingen visar att många tillfrågade tjänstemän i svenska kommuner inte vet att denna information finns tillgänglig. Enligt Elisabeth Häggquist behövs bättre instruktioner för att den som är ovan ska kunna ta till sig geodata.

– Ett system som beroende på anställdas arbetsuppgifter kan föreslå vilka produkter användarna kan ha nytta av skulle göra det lättare för svenska myndigheter att synliggöra den tillgängliga informationen.

Dagens skillnad mellan hur kommunerna nyttjar tillgängliga geodata kan innebära sämre kvalitet på besluten, säger Elisabeth Häggquist.

– Flera av dem som deltagit i undersökningen vill känna sig säkrare i att de har rätt information när de sammanställer beslutsunderlag.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Andrea Morf skriver:

  Fråga: Menas bara geologiska data? Geodatabegreppet – iaf på engelska – är mkt bredare (markanvändning mm som kan beskrivas geografiskt – placeras i rummet).

  • Karin Montgomery skriver:

   Hej!
   Tack för din kommentar!

   Jag vidarebefordrade din fråga till Elisabeth Häggquist som svarar så här:

   ”Geodata som diskuteras i utskicket inkluderar både geologisk och andra typer av geodata.”