I ett test Kemikalieinspektionen gjort av 21 mjuka plastleksaker av typen squishies läckte samtliga ut kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar.

Kemikalieinspektionen har låtit göra tester och riskbedömningar av squishies, leksaker som brukar föreställa djur, sötsaker, glass och frukter.

Utifrån resultaten är myndighetens råd att barn bör undvika att ha squishies i närheten av ansiktet, som att krama och lukta på dem.

– Barn bör inte använda squishies som gosedjur och till exempel sova med dem. Om man märker att ett barn får besvär som man misstänker kan bero på en squishy så bör barnet undvika leksaken. Ge inte heller squishies till små barn som biter och suger på leksaker, eftersom det kan lossna småbitar från leksakerna som kan fastna i halsen och innebära en risk för kvävning, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Effekterna är dock troligtvis inte långvarigt skadliga för hälsan.

– Du behöver inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies. Om ett barn har blivit irriterad i ögonen eller luftvägarna så går det över när barnet inte utsätts för ämnena längre, säger Frida Ramström.