Under denna tid på året konsumerar vi i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Hur kan vi minska matsvinnet?

– Vi producerar hela 30 procent mer mat globalt än vad vi skulle behöva göra om vi tog hand om maten bättre. Internationella rapporter visar att matsvinnet är en allt viktigare fråga att jobba med för att minska miljöpåverkan inom livsmedelssektorn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Här är hennes tips för att minska matsvinnet:

1. Minska antalet eller mängden

Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt.

2. Hantera maten ordentligt

Kyl överbliven mat snabbt, prova att använda kylklampar för att öka hållbarheten på den kalla maten som står framme, så att resterna kan ätas nästa dag.

3. Dela dina matrester

Låt gästerna ta med överbliven mat hem.

4. Ta hand om dina matrester och bli kreativ i köket

Frys in matrester som du inte vill äta nästa dag. Det mesta funkar bra att frysas och även om du tröttnat på julmaten kan rester med prinskorv, köttbullar, potatis och andra rester från julbordet bli en god pyttipanna i början av nästa år.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.