Var fjärde svensk uppger att de har valt bort flygresor för att minska sin klimatpåverkan, en ökning med 6 procentenheter sedan förra året. Nästan var femte svensk har under det senaste året valt tåg framför flygresa. Det visar Klimatbarometern 2019, som är gjord av Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

Klimatförändringarna är den samhällsföreteelse som svenskarna oroar sig mest för, enligt WWF:s årliga klimatbarometer.

Undersökningen visar också att allt fler ofta tänker på klimatförändringarna och att fler gör aktiva val för att leva klimatsmartare jämfört med förra året. De vanligaste åtgärderna är att ersätta bilåkande med att resa kommunalt och cykla eller gå till fots.

Antalet tågresenärer ökar men billigare tågbiljetter, bättre bokningsmöjligheter för internationella förbindelser och introduktion av höghastighetståg i Sverige skulle få ännu fler att välja tåget.

- Flyget måste ersättas av klimatsmartare alternativ på alla sträckor det är möjligt. Det är hög tid för svenska politiker att prioritera underhåll och upprustning av våra tåg och järnvägar och se till att det blir enklare att åka tåg ner till kontinenten, säger Ola Hansén, senior klimatexpert WWF, i ett pressmeddelande.