4,5 miljoner hektar ryska skogar har brunnit eller brinner, vilket motsvara en yta lika stor som Estland. Bränderna sträcker sig över sex tidszoner, främst i Sibirien, där bränderna släppt ut mer än 166 miljoner ton koldioxid.

De sibiriska brändernas utsläpp motsvarar de årliga utsläppen från strax under 36 miljoner bilar, och Greenpeace kallar det nu för ett klimatnödläge.

“Bränderna borde släckts i början, men ignorerades på grund av svaga policyer. Nu har det växt till en klimatkatastrof som inte kan stoppas med mänskliga medel" sa Anton Beneslavskiy, vildmarksexpert och frivillig brandman för Greenpeace Russia.

“Ryssland borde öka sina insatser för att skydda skogar och tillhandahålla tillräckligt med medel för att bekämpa och förebygga brand. Problemet med skogsbränder bör tas upp på internationell nivå i de globala klimatavtalen för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 ° C", fortsatte han.

Regionerna får sedan 2015 avstå från att försöka släcka bränder om de inte hotar städer och så länge kostnaderna för brandbekämpningen spås vara större än värdena som räddas.

Nu har över 1,1 miljon människor skrivit under en namninsamling som kräver att en undantagstillstånd deklareras över hela Sibirien och att mer görs för att hantera bränderna. I brevet uttrycks en oro för hur den biologiska mångfalden påverkats, men hundratals människor har också påverkats av rökens effekter, enligt beredskapsministern Alexandr Chuprián till EuroNews.