372 artiklar

Biologisk mångfald

255 artiklar

Hållbara städer

162 artiklar

Industri & Energi

251 artiklar

Kemikalier

720 artiklar

Klimat

126 artiklar

Landsbygd

514 artiklar

Livsstil & konsumtion

325 artiklar

Mat & jordbruk

111 artiklar

Skog

156 artiklar

Social hållbarhet

98 artiklar

Transport

226 artiklar

Vatten

Livsstil & konsumtion

Rena kläder med vanlig skogssvamp

Visste du att svampenzym är en given ingrediens i moderna tvättmedel? Nu hoppas forskaren Sara Landvik att svamparna ska få en allt viktigare roll i framtiden. Artikeln i sin helhet finns att läsa här.

Enzymer

Svampar och bakterier är mästare på att äta sig igenom döda träd, fallna grenar och andra organiska material. Tack vare enzymer kan de bryta sig igenom så gott som allt. Samma princip kan tillämpas för att få bort oönskade fläckar på kläder.

Färre kemikalier

Dagens tvättmedel innehåller en rad olika enzymer. Somliga är effektiva mot fruktfläckar, andra angriper proteinet som finns i exempelvis blod- och äggfläckar. Genom att använda en tiondels tesked svampenzymer kan mängden kemikalier och palmolja i tvättmedel reduceras med hälften.

Regnbågens färger

När svampen odlas upp på agarplattor börjar de så småningom skifta i regnbågens alla färger. Små bruna och fula svampar blir plötsligt rosa, turkosa, grönblå, vinröda och lila.

Svampsamling

Stamsamlingsfrysen beskrivs som hjärtat i verksamheten. Här finns just nu 45 000 stammar svampar och bakterier. Samtliga svampar och bakterier lagras ihop med olika typer av information, som exempelvis gps-koordinater. Tanken är att forskare även om 50 eller 100 år ska hitta all information de behöver.

Plockar allt

Högt upp i ett gammalt pilträd växer ostbågefärgade svampar i massor. Det är svavelticka, men kallas också chicken-of-the-woods eftersom smaken påminner om just kyckling. ”Vi vet aldrig vad vi kommer att behöva i framtiden. Vi samlar på oss allt vi kommer över.”

Framtiden

Sara Landvik är både stolt och glad att få bistå i den bioteknologiska kampen att få fram ett miljövänligare tvättmedel. Enzymerna får ständigt nya användningsområden och Sara Landvik hoppas att svampenzymer även ska kunna användas i kampen mot plastproblemet.
” Min dröm är att vi i framtiden ska kunna använda svampenzymer i kampen mot plastproblemet. Tänk om vi kunde hälla ut svampenzym i havet och bli av med all mikroplast.”


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Social hållbarhet

Kvinnor tröttare än män av online-möten

Mat & jordbruk

”Sverige ska bli världsledande på blå mat”
Blåstång

Mat & jordbruk

Vilda blåbär – en outnyttjad resurs
Blåbärsris

Klimat

Avföring kan bli värdefull resurs

Mat & jordbruk

Undersöker hälsoeffekterna av en växtbaserad diet
Vegetarisk mat

Relaterade artiklar

Blåbärsris

Mat & jordbruk

Vilda blåbär – en outnyttjad resurs

Vegetarisk mat

Mat & jordbruk

Undersöker hälsoeffekterna av en växtbaserad diet

Transport

Vissa flygresor i Frankrike kan ersättas med tåg

Social hållbarhet

Lektioner utomhus gav flickor bättre betyg