345 artiklar

Biologisk mångfald

236 artiklar

Hållbara städer

155 artiklar

Industri & Energi

231 artiklar

Kemikalier

694 artiklar

Klimat

119 artiklar

Landsbygd

486 artiklar

Livsstil & konsumtion

308 artiklar

Mat & jordbruk

105 artiklar

Skog

138 artiklar

Social hållbarhet

92 artiklar

Transport

216 artiklar

Vatten

Livsstil & konsumtion

Rena kläder med vanlig skogssvamp

Visste du att svampenzym är en given ingrediens i moderna tvättmedel? Nu hoppas forskaren Sara Landvik att svamparna ska få en allt viktigare roll i framtiden. Artikeln i sin helhet finns att läsa här.

Enzymer

Svampar och bakterier är mästare på att äta sig igenom döda träd, fallna grenar och andra organiska material. Tack vare enzymer kan de bryta sig igenom så gott som allt. Samma princip kan tillämpas för att få bort oönskade fläckar på kläder.

Färre kemikalier

Dagens tvättmedel innehåller en rad olika enzymer. Somliga är effektiva mot fruktfläckar, andra angriper proteinet som finns i exempelvis blod- och äggfläckar. Genom att använda en tiondels tesked svampenzymer kan mängden kemikalier och palmolja i tvättmedel reduceras med hälften.

Regnbågens färger

När svampen odlas upp på agarplattor börjar de så småningom skifta i regnbågens alla färger. Små bruna och fula svampar blir plötsligt rosa, turkosa, grönblå, vinröda och lila.

Svampsamling

Stamsamlingsfrysen beskrivs som hjärtat i verksamheten. Här finns just nu 45 000 stammar svampar och bakterier. Samtliga svampar och bakterier lagras ihop med olika typer av information, som exempelvis gps-koordinater. Tanken är att forskare även om 50 eller 100 år ska hitta all information de behöver.

Plockar allt

Högt upp i ett gammalt pilträd växer ostbågefärgade svampar i massor. Det är svavelticka, men kallas också chicken-of-the-woods eftersom smaken påminner om just kyckling. ”Vi vet aldrig vad vi kommer att behöva i framtiden. Vi samlar på oss allt vi kommer över.”

Framtiden

Sara Landvik är både stolt och glad att få bistå i den bioteknologiska kampen att få fram ett miljövänligare tvättmedel. Enzymerna får ständigt nya användningsområden och Sara Landvik hoppas att svampenzymer även ska kunna användas i kampen mot plastproblemet.
” Min dröm är att vi i framtiden ska kunna använda svampenzymer i kampen mot plastproblemet. Tänk om vi kunde hälla ut svampenzym i havet och bli av med all mikroplast.”


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Skog

Trumps administration tar bort miljöskydd i sista stund

Klimat

Så pratar du med barn om klimatet
Barn och klimat
”Ändrade matvanor mest effektivt för framtiden”

Biologisk mångfald

Afrikanska svinpesten sprider sig i Europa
Vildsvin

Skog

Nationalparker framställs som samhällets motpol

Relaterade artiklar

Industri & Energi

Nya regler ska stoppa plastdumping

Göran Sarner och Christian Stenqvist

Industri & Energi

Lokalsamhällen tar makten över elen

Guld

Social hållbarhet

Svårt att nå hållbarhet i guldgruvan

Livsstil & konsumtion

Kan pandemin lära oss att köpa mindre?