320 artiklar

Biologisk mångfald

222 artiklar

Hållbara städer

144 artiklar

Industri & Energi

227 artiklar

Kemikalier

680 artiklar

Klimat

110 artiklar

Landsbygd

463 artiklar

Livsstil & konsumtion

292 artiklar

Mat & jordbruk

96 artiklar

Skog

115 artiklar

Social hållbarhet

91 artiklar

Transport

211 artiklar

Vatten

Livsstil & konsumtion

Rena kläder med vanlig skogssvamp

Visste du att svampenzym är en given ingrediens i moderna tvättmedel? Nu hoppas forskaren Sara Landvik att svamparna ska få en allt viktigare roll i framtiden. Artikeln i sin helhet finns att läsa här.

Enzymer

Svampar och bakterier är mästare på att äta sig igenom döda träd, fallna grenar och andra organiska material. Tack vare enzymer kan de bryta sig igenom så gott som allt. Samma princip kan tillämpas för att få bort oönskade fläckar på kläder.

Färre kemikalier

Dagens tvättmedel innehåller en rad olika enzymer. Somliga är effektiva mot fruktfläckar, andra angriper proteinet som finns i exempelvis blod- och äggfläckar. Genom att använda en tiondels tesked svampenzymer kan mängden kemikalier och palmolja i tvättmedel reduceras med hälften.

Regnbågens färger

När svampen odlas upp på agarplattor börjar de så småningom skifta i regnbågens alla färger. Små bruna och fula svampar blir plötsligt rosa, turkosa, grönblå, vinröda och lila.

Svampsamling

Stamsamlingsfrysen beskrivs som hjärtat i verksamheten. Här finns just nu 45 000 stammar svampar och bakterier. Samtliga svampar och bakterier lagras ihop med olika typer av information, som exempelvis gps-koordinater. Tanken är att forskare även om 50 eller 100 år ska hitta all information de behöver.

Plockar allt

Högt upp i ett gammalt pilträd växer ostbågefärgade svampar i massor. Det är svavelticka, men kallas också chicken-of-the-woods eftersom smaken påminner om just kyckling. ”Vi vet aldrig vad vi kommer att behöva i framtiden. Vi samlar på oss allt vi kommer över.”

Framtiden

Sara Landvik är både stolt och glad att få bistå i den bioteknologiska kampen att få fram ett miljövänligare tvättmedel. Enzymerna får ständigt nya användningsområden och Sara Landvik hoppas att svampenzymer även ska kunna användas i kampen mot plastproblemet.
” Min dröm är att vi i framtiden ska kunna använda svampenzymer i kampen mot plastproblemet. Tänk om vi kunde hälla ut svampenzym i havet och bli av med all mikroplast.”


Anna Liljemalm text
Linn Bergbrant bild

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Senaste artiklarna

Klimat

Rekordsen is: Norra ishavet fortfarande öppet

Hållbara städer

Svårt för kommuner att uppnå hållbarhetsmål
Blommor stadsmiljö

Hållbara städer

Barnens perspektiv förloras när byggtakten ökar
Barn leker med vatten
Klartecken för vanadin-brytning i Skåne

Transport

Svårare för äldre att resa hållbart under pandemin

Relaterade artiklar

Blommor stadsmiljö

Hållbara städer

Svårt för kommuner att uppnå hållbarhetsmål

Barn leker med vatten

Hållbara städer

Barnens perspektiv förloras när byggtakten ökar

Social hållbarhet

AI ska användas för att hitta falska nyheter

Kemikalier

Äntligen Nobelpris för gensaxen