Upp till 10 000 pingvinungar beräknas ha dött under häckningen förra året, på grund av smältande havsis på Antarktis. När isen under pingvinerna smälte blev det en katastrof för ungarna – som inte hade fått de fjädrar som krävs för att kunna simma i havet.

Det var i slutet av förra året som havsisen smälte och bröts isär under flera kolonier av kejsarpingviner i ett område av Antarktis som vetter mot Bellingshausenhavet, skriver BBC News. I en artikel publicerad i Nature har forskare analyserat satellitbilder och konstaterar att isen försvann innan ungarna kunde klara sig på egen hand och att fåglarna sannolikt drunknade eller frös ihjäl.

Klimatförändringen är ett stort hot mot Antarktis pingviner – över 90 procent av kejsarpingviner tros vara borta till år 2100.

– De är beroende av havsis under häckningen, det är där de föder upp sina ungar. Om isen inte är så stor som den borde vara, eller spricker för tidigt, är kejsarpingvinerna i stor fara.

– Det finns hopp – vi kan minska våra koldioxidutsläpp som orsakar uppvärmningen. Men lyckas vi inte med det kommer de här ikoniska, fantastiska djuren att drivas mot utrotning , säger Peter Fretwell vid British Antarctic Survey, en av artikelns förvattare, till BBC News.

Forskare uppskattar att det finns sammanlagt 61 kolonier av kejsarpingviner i dag, men smältande isar och stigande havsnivåer är ett stort hot. På Crozetöarna har kungspingvinerna minskat drastiskt sedan 1980-talet.

I mars i år var havsvattnet vid Antarktis varmare än vad man någon gång tidigare uppmätt.