Freoner, som tidigare bland annat använts som kylmedium i kylskåp, förbjöds i slutet av 1980-talet. Enligt en ny studie kan förbudet ha hindrat en global uppvärmning med 2,5 grader i slutet av detta århundrade.

I Montrealprotokollet slogs det i slutet av 1980-talet fast att produktion av så kallade freoner, klorfluorföreningar (CFC) skulle förbjudas och upphöra helt till 2010. CFC har använts som lösningsmedel, köldmedium och drivgas och har i Sverige varit förbjudet sedan mitten av 1990-talet. Inom ramarna för Montrealprotokollet har forskare nu simulerat hur klimatet skulle ha påverkat om förbudet inte genomförts, skriver BBC News.

CFC är i sig kraftfulla växthusgaser, men de skadar också ozonlagret, och utan förbudet skulle jorden och dess växtlighet ha utsatts för betydligt mer UV-strålning, och vi hade sett både temperaturökningar och ett ökat koldioxidutsläpp.

– När växter i tidigare försök har utsatts för hög UV-strålning har man sett en mycket negativ effekt. De växer inte alls lika mycket och kan inte ta upp så mycket kol, säger Paul Young, forskare vid Lancaster Environment Centre som har lett studien, till BBC News.

Enligt forskarna har CFC-förbudet gjort att 580 miljarder ton koldioxid har lagrats i växtlighet och jord, som annars skulle ha släppts ut i atmosfären. 

– Omvärlden lyssnade till vetenskapen och agerade – det har vi inte sett i samma utsträckning när det gäller klimatförändringarna. Men jag skulle vara försiktig med att använda de här resultaten som ett positivt exempel i klimatförhandlingar. Det går inte att göra direkta jämförelser, men samtidigt är det fint att kunna lyfta fram något positivt och visa vad världen kan åstadkomma tillsammans, säger Paul Young till BBC News.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Christer Sanne skriver:

  …men är det inte snarare en fråga om 0,5-1° skillnad tack vare freonerna? (se Abstract!) Intressant ändå!

  • cathrine skriver:

   Tack för bra kommentar. I BBC-artikeln som vi har refererat till har forskaren lagt ihop effekterna av två komponenter, dels effekten av klorfluorföreningarna, som är kraftiga växthusgaser, dels UV-strålningens negativa påverkan på växters förmåga att växa och lagra koldioxid. I Nature-artikeln gäller 0,5 – 1,0 grader det sistnämnda.
   Mvh Cathrine/Extrakt