Till och med de mest avlägsna delarna av alperna är förorenade av mikroplaster. Det visar en ny stor studie från universitetet i Bern.

Över 90 procent av de jordprover som samlades in från olika schweiziska nationalparker innehöll mikroplaster. Då ingen bor i områdena drar forskarna slutsatsen att partiklarna måste spridits dit med vinden. – Upptäckterna är oroande. Exempelvis indikerar nya studier att mikroplaster i jorden kan skada och till och med döda jordmaskar i marken, säger Michael Scheurer vid Geografiska institutet i Bern, till The Guardian. Forskarna varnar nu att föroreningar av mikroplaster i jordbruksmark troligtvis är ännu värre, och att mer forskning behövs. – Det finns behov att forska i frågan om hur mikroplaster påverkar matproduktion, och om det kan komma in i näringskedjan, säger Moritz Bigalke vid Geografiska institutet till The Guardian. Forskningen är publicerad i Environmental Science and Technology.

Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.